Tukový polštář na břiše není právě sexy. Víte však, že může být i hodně nebezpečný?

V nedávném článku „Cholesterol. Kdy se ho bát…“  jsme se zmínili o triacylglycerolech. Zatímco lidé vědí, že cholesterol si je nutno hlídat, o existenci těchto látek nemají v podstatě ani tušení. Jejich vysoká hodnota však vážně ohrožuje lidské zdraví, protože zvyšuje pravděpodobnost srdečně cévních onemocnění, např. infarktu a mrtvice. Právě obvod v pase nás může varovat před hrozícím rizikem, které je o to zrádnější, že nebolí a přichází pozvolna.

K čemu triacylglyceroly slouží

Triacylglyceroly (zkratka TAG) jsou necholesterové tuky, které se vyšetřují zpravidla s hodnotami cholesterolu. Společně s jeho hodnotami dávají přesnější informaci o tom, jestli se naše cévy nacházejí ve stavu ohrožení. TAG podobně jako cholesterol patří mezi látky, bez nichž se náš organismu neobejde. Přijímáme je prostřednictvím potravy. Jsou pro nás významné, protože patří mezi nejdůležitější zdroje energie. V případě potřeby tělo přemění část z nich na okamžitou energii. Zbývající část se uloží do tukových buněk jako zdroj energie pro případ nouze v budoucnu. Zde však, jak správně tušíte, nastává problém. Pokud tuto uskladněnou energii nespotřebujeme fyzicky náročnou prací či sportem (protože hladovění nám naštěstí nehrozí), pak zůstane uložena v tukových tkáních a to hlavně pod kůží a kolem životně důležitých orgánů.

Hlavní příčinou vysokých TAG nejsou tuky ve stravě

Na první pohled by se zdálo, že viníkem zvýšených TAG jsou tučná jídla. Pravda je překvapivě taková, že nejvyšší podíl viny nenesou tuky, ale jednoduché cukry. Odborníci proto varují před pravidelnou větší konzumací slazených nápojů typu koly, fanty, ovocných džusů a také dalších skrytých cukrů, např. ovocná smoothies atd. Zrádným nápojem je ovšem také alkohol (včetně piva) ve větším množství.

Ohrožuje vás vlastní tuk? Změřte se v pase!

Konzumujeme-li příliš mnoho cukrů, je jen otázkou času, kdy začneme tloustnout. Tuk se v těchto případech velmi často hromadí na břiše (nejen pod kůží, ale také mezi vnitřními orgány). Právě tento typ tuku představuje významný rizikový faktor u onemocnění srdce a cév. Jaké hodnoty v pase by vás měly varovat? U žen se za hraniční považuje 80 cm, přičemž 88 cm už znamená zvýšené riziko. U mužů je hraniční obvod 94 cm v pase, přičemž rizikový obvod je již od 102 cm. Pokud při těchto mírách máte navíc hodnotu TAG zvýšenou nad 1,7 mmol/l, pak rozhodně není radno tuto skutečnost podceňovat a je nejvyšší čas změnit jídelníček a do denního programu zařadit pravidelný pohyb. Dobrou zprávou totiž je, že hodnoty TAG jsou naštěstí dobře ovlivnitelné pohybem a racionální stravou.