V červenci přišel v brodské nemocnici na svět rekordní počet miminek

HAVLÍČKŮV BROD – Brodská porodnice v červenci doslova praskala ve švech. Lékaři a porodní asistentky pomohli na svět rekordním 160 dětem. A i srpnové dny ukazují, že nadílka bude početná. „Aktuálně se blížíme k devíti stému porodu letošního roku,“ prozradila mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Za posledních dvacet let se v brodské nemocnici tolik dětí za jeden jediný měsíc nenarodilo. Až letos v červenci, kdy přišlo na svět přesně 160 miminek – 159 porodů, z toho jeden pár dvojčat. „Skutečně nemůžeme hovořit o prázdninovém provozu, uskutečnilo se u nás v průměru pět porodů denně,“ říká s úsměvem porodní asistentka Hana Zadinová, která vede statistiky novorozenců v brodské nemocnici. Narodilo se 94 chlapců a 66 holčiček. Nejčastějšími jmény, která rodiče dávali svým dětem, jsou Jan a Jakub, Ema/Emma, Eliška a Kristýna.

Letní měsíce patří dlouhodobě k měsícům s největší porodností. V loňském roce se v brodské porodnici nejvíce dětí narodilo v září – celkem 143 dětí. Druhým největším číslem měsíční porodnosti v havlíčkobrodských statistikách byl červenec 2008, kdy se uskutečnilo 149 porodů. „Podobná čísla jsme zaznamenali i v červenci 2011 – 147 porodů a v březnu 2010 – 145 porodů,“ doplnila Petra Černo.

Velké poděkování patří personálu gynekologicko-porodnického oddělení, který i v době dovolených poskytuje rodičkám a novorozencům maximální komfort, skvělé služby a notnou dávku empatie.