V novogotickém zámku Sychrov se budete cítit jako v pohádce

Máte rádi pohádky? Je-li odpověď ano, tak určitě přijeďte do nejpohádkovějšího zámku v Českém ráji. Odevšad na vás dýchne kouzlo, která vás přenese do světa fantazie. Třeba za Zlatovláskou, která se zde natáčela. I vy můžete kráčet po stejné chodbě jako zlý král a princezna.

Klenot Rohanů i Prohlídka s princeznou

Zámek byl sídlem významného francouzského rodu Rohanů, kteří je upravili do romantické podoby a vy dnes máte možnost se podívat, jak opravdu žila bohatá rodina na tomto šlechtickém sídle. Velkým lákadlem jsou prohlídkové trasy přizpůsobené dětem, například Prohlídka s princeznou nebo výstava panenek Z dětských pokojíčků.

Vyřezávaná pohádka

Co vás určitě při prohlídce zaujme, je řezbářská výzdoba, která vypadá jako dřevěná krajka. Zasloužil se o to řezbář Petr Bušek a jeho největším dílem je mramorové zábradlí. Na první pohled se vám bude zdát, že je z kovu či kamene, ale ve skutečnosti je vyřezané z dubového dřeva, napuštěného speciální směsí pryskyřice, laku a písku. Prostě nádherná vyřezávaná pohádka!

Obdivovat také můžete nejvzácnější zámeckou památku – kolekci obrazů, kterou přivezli Rohanové. Uvidíte na 240 podobizen slavného rodu. Prohlédnete si i sbírku zbraní a pamětní síň slavného českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka, který v zámecké kapli hrával na varhany.

Při procházce nádherným anglickým parkem s vodotrysky si všimněte vzácných dřevin, které nechal přivézt z Evropy i Ameriky kníže Kamil Rohan. Raritou je například červenolistý buk Rohanův, vyšlechtěný přímo na Sychrově.

Zámecké slavnosti a také strašidlo

Státní zámek Sychrov pro vás připravil na druhý měsíc prázdnin hned tři zajímavé akce. Tou první jsou 10. srpna Sychrovské slavnosti, určené pro všechny věkové kategorie. V sobotu 24. srpna ovládnou již podevatenácté zámek Skoti v rámci Skotských her a posledním, kdo se v srpnu na zámku objeví, bude den po Skotských slavnostech Strašidlo cantervillské; klasickou divadelní hru, jejímž autorem je Oscar Wilde, přijedou zahrát Martin Zounar, Bára Štěpánová a další herci.

Turistické informace

Parkovat můžete nedaleko zámku. Procházka areálem je bezbariérová, prohlídky pouze s doprovodem. Pejskům je vstup zakázán.

Místo

Liberecký kraj, okres Liberec, Sychrov, silnice I. třídy 35, silnice III. třídy 2791
GPS zámku: 50.6263256N, 15.0889558E
GPS parkoviště: 50.6258797N, 15.0875758E

Kontakt

Státní zámek Sychrov
463 44 Sychrov
tel: +420 482 416 011
e-mail: sychrov@npu.cz
www.zamek-sychrov.cz

Otevírací doba a vstupné

Bližší informace o otevírací době a vstupném na www.zamek-sychrov.cz.

Kam se jít najíst?

Navštivte zámeckou restauraci v historickém interiéru bývalé konírny. V létě nabízí venkovní terasu s výhledem na zámek.

Kde se ubytovat?

Penzion V Údolí
Jílové 86, 463 42 Hodkovice nad Mohelkou
tel.: +420 484 801 370, +420 777 727 887
e-mail: rezervace@penzionvudoli.cz
www.penzionvudoli.cz