Bulhaři nepřiznali převážené cigarety, ale rentgen je usvědčil. Uvidíte na videu

BŘECLAV – V průběhu července zachytili celníci na jihomoravských silnicích různé druhy nelegálně přepravovaného zboží. Dopadeným hrozí doměření dlužné spotřební daně i obvinění z trestného činu.

Na začátku července si celníci při kontrole vozidel nedaleko Mikulova vytipovali dodávkový automobil s rakouskou státní poznávací značkou. Řidič uvedl, že převáží z Polska pivo, potraviny a jiné nápoje pro svoji společnost v Rakousku. V dodávce se nacházelo 25 KEG sudů piva Žywiec, což bylo v celkovém objemu 750 litrů. „Řidič však nepředložil řádné doklady o zdanění ani přepravní doklad. Celníci zboží zajistili. Majiteli bude doměřena dlužná spotřební daň ve výši 2880 korun a v souladu se zákonem zboží propadne ve prospěch státu,“ uvedla tisková mluvčí Celní úřadu Jihomoravského kraje Lada Temňáková.

Další dodávku kontrolovali celníci na dálnici D2. Čtyři cestující z Bulharska vypověděli, že nepřeváží žádné zboží. Kontrola pomocí mobilního velkokapacitního rentgenu však objevila na řadě míst vozidla pod čalouněním úkryty krabiček cigaret. Celníci jich postupně našli celkem 520. „Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen téměř na 28 000 korun. Celníci případ řešili ve zkráceném přípravném řízení a do 48 hodin Okresní soud v Břeclavi rozhodl o potrestání dvou osob. Uložil jim trest propadnutí zboží a vyhoštění na jeden rok,“ sdělila Temňáková.

Potřetí poblíž Mikulova zastavili celníci ke kontrole osobní vůz s českou státní poznávací značkou, který mířil do Rakouska. Mladý muž vypověděl, že si veze pouze osobní věci. V tašce na zadním sedadle však celníci našli různé léky. „Mimo jiné se jednalo o krabičku s devíti injekčními ampulemi s názvem Papaverin Takeda 400mg/ml, tablety Ligandrol a tablety YK-11. Vzhledem k podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, byly léky zajištěny a případ převzalo Protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel. Za tento trestný čin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok,“ doplnila Temňáková.