Mamut hlídá Rozštípenou skálu. Kdo nevěří, ať tam běží

V malebném údolí řeky Sázavy se ukrývá zajímavý skalní útvar, jehož odlomený kus vytvořil samostatně stojící věž. Tu na nedaleké louce střeží betonová socha hlavy mamuta, kterou si děti velmi oblíbily. Vždyť ji mohou prolézt, prozkoumat nebo třeba podrbat za uchem.  

Skála se rozštípla působením vody a zvětráváním, takže zde nyní můžete vidět skalní puklinu o délce deset metrů a šířce přibližně dva metry. Geologové ji nazývají mrazový srub. Ve stěnách spatříte zatlučené skoby. Skálu totiž objevili amatérští horolezci a je stále jejich oblíbeným místem. Pokud je to i váš koníček, nezapomeňte si doma svoji horolezeckou výbavu.

Pod skalou meandruje Sázava a na louce můžete prozkoumat zajímavé dílo zdejšího sochaře Michala Olšiaka – betonovou hlavu prehistorického chobotnatce, jakoby vyrůstajícího ze skály.

Království měsíčnice

Rozštípená skála se nachází nedaleko Hamrů nad Sázavou v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Místo se též nazývá královstvím měsíčnice, což je rostlinka, jejíž zralé šešulky se lidově nazývají penízky a používají se do okrasných suchých vazeb. Mezi zvířecí obyvatele skalisek patří výři, netopýří a zmije.

Turistické informace

K přírodní památce vás zavede červená turistická značka ze Žďáru nad Sázavou do Velké Losenice nebo žlutě značená cesta z rozcestníku osady Česká Mez.

Místo

Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, obec Hamry nad Sázavou
GPS skály: 49.5676833N, 15.8802222E

Kontakt

Obec Hamry nad Sázavou
Hamry nad Sázavou 322, 591 01
tel: +420 566 623 122
e-mail:
obec@hamryns.cz
www.hamryns.cz

Kam se jít najíst a ubytovat?

Penzion Najdek
Hamry nad Sázavou 159
591 01 Žďár nad Sázavou
tel.: +420 732 191 520
e-mail:
info@penzionnajdek.eu
www.penzionnajdek.eu