Městský dům v Jihlavě skrýval vzácnost

JIHLAVA – Oprava městského domu v Jihlavě ukázala, že na klenby domu v ulici Matky Boží 12 někdo před dvou sty lety namaloval slunce a oblaka. Jde o výjimečný nález, který se „vyloupl“ při odstraňování omítek v klenbě krytého dvora.

„Po konzultaci s akademickým malířem Pavlem Procházkou jsme objednali jejich restaurování. Po dokončení prací se na stropě objevily dvě krásné malby měsíce a slunce, obklopené oblaky,“ uvedl náměstek pro úsek správy realit Petr Laštovička.

Podle restaurátorů a provedeného průzkumu pochází malby z období baroka a v Jihlavě jsou ojedinělým nálezem. „Malby mají symbolizovat přání: Dej Bůh štěstí tomu domu. Slunce představuje majitele domu a měsíc jeho manželku jako paní domu,“ přiblížil restaurátor maleb Pavel Procházka.

Dům v ulici Matky Boží 12 je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Restaurátorské práce proto podléhaly přísným pravidlům.
„Provedli jsme celoplošný odkryv nástropních maleb a doplnili chybějící omítky. Poté jsme malbu sjednotili retuší a doplnili rekonstrukcí,“ prozradil na závěr Pavel Procházka.