Přijďte pozorovat padající hvězdy. Pro velký úspěch se na Kraví Hoře znovu rozsvítí nafukovací Měsíc

BRNO – Chtěli byste na vlastní oči spatřit padající hvězdu a přitom si něco přát? Bude-li jasno, teple se oblečte a popadněte karimatku se spacákem. Výjimečná noc meteorického roje Perseid začíná v pondělí 12. srpna po desáté večer a končí po druhé hodině ranní v úterý.

Pokud bude přát počasí, objeví se v pondělí v areálu koupaliště na Kraví Hoře opět nafukovací model Měsíce, který před nedávnem vzbudil velký zájem veřejnosti. Hvězdáři ho nafouknou při příležitosti Noci padajících hvězd. „Plavky s sebou! A pokud to na Kravák máte daleko, běžte se na Perseidy dívat kamkoli, kde je dobrý výhled,“ zvou pořadatelé z Hvězdárny a planetária v Brně.

I když díky vstřícnému přístupu Technických sítí města Brna o půlnoci zhasne hrad Špilberk, bude tentokrát výhled trochu kazit Měsíc v úplňku. I tak byste mohli nějakou tu perseidu zahlédnout. Čekání zpestří prolétající umělé družice, nejnápadnější letní souhvězdí a planety Jupiter a Saturn. Noc padajících hvězd pořádají Hvězdárna a planetárium Brno a Sportovně-rekreační areál Kraví hora, ve spolupráci s Technickými sítěmi Brno, Dopravním podnikem města Brna, Městskou policií Brno a Policií České republiky.