Světelští, na funkční koupaliště si budete muset počkat

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – V přírodní koupaliště – biotop nebo v odpočinkovou zónu by se mohl proměnit areál bývalého koupaliště ve Světlé nad Sázavou, který najdeme nedaleko centra bezmála sedmitisícového města. Brzy se majitelem areálu – pozemků i budovy stane radnice. Jenže ta chce dořešit aktuálně „rozjeté“ projekty a realizaci koupaliště odkládá na dobu neurčitou.

Zastupitelstvo v čele se starostou Janem Tourkem v závěru června rozhodlo uzavřít kupní smlouvu a odkoupit budovu a pozemky areálu v ulici Pěšinky za deset milionů korun. „Lukrativnost pro budoucí možné projekty byla jedním z důvodů, proč Světlá nad Sázavou chtěla celý areál zpět do majetku města,“ vysvětluje starosta Jan Tourek a pochvaluje si kupní cenu. Ta byla podle jeho slov nižší, než jakou definoval znalecký posudek, který si město nechala vypracovat.

Zatím ale radnice žádné nové a hlavně brzké využití neplánuje. „Realizaci záměru se budeme věnovat po dokončení rozběhlých projektů, jako je revitalizace náměstí, stavba nového mostu u skláren nebo oprava stávajícího mostu přes Sázavu,“ sdělil starosta Tourek. Podle svých slov si je vědom toho, že lidé ze Světlé by koupaliště uvítali. Jenže pokud využití areálu není prioritou, je možné, že si Světelští ještě několik let počkají.
„V současné době stále probíhají jednání s nájemci. Nemohu tedy zatím potvrdit, zda v objektu setrvají nebo ne,“ doplnil starosta.

Světelští by si koupaliště přáli

Ke koupání v horkých letních dnech ve Světlé využívají místní rybník Sázavan, někdo vyráží na koupaliště do Havlíčkova Brodu a jiní zase volí nedaleké lomy.
„Koupalištĕ využije více lidí než třeba zimní stadion. O tom jsem přesvĕdčená. Navíc by ho navštĕvovalo obyvatelstvo i z okolí Svĕtlé. Uleví se Brodu a Humpolci, kde to je v sezonĕ opravdu tragicky hlava na hlavĕ,“ svěřuje se s názorem Radka Fejtová Kaňkovská.
„Cesta na nejbližší koupaliště zabírá moc času a absolvovat to každý den, není zrovna šťastné. Proto si myslím, že bazén, nebo veřejné koupaliště ve Světlé by využití určitě našlo,“ nechal se slyšet Pavel Čihák ze Světlé nad Sázavou.