Vítr se opřel do vzrostlé lípy. Prasklý kmen hrozil zřícením na stodolu!

VSETÍNSKO – Úterní větrné počasí zanechalo následky na vzrostlé pětadvacetimetrové lípě v obci Liptál na Vsetínsku. Včera krátce před polednem byli hasiči požádáni o pomoc, jelikož její silný kmen praskl a hrozil následný pád. Tak náročnou práci při odstraňování ale nikdo nečekal!

Foto: HZS Zlínského kraje

V těsné blízkosti stromu se navíc nacházela stodola, ke které se lípa nebezpečně nakláněla. K události byly vyslány dvě jednotky hasičů, které na místě zjistily, že dostupnost ke stromu je nesmírně komplikovaná. „Velitel zásahu si tak na pomoc vyžádal hasiče lezce ze stanice Zlín, kteří provedli provizorní zajištění stromu proti jeho pádu na stodolu a tím i větší bezpečnost pro zasahující hasiče při likvidaci stromu,“ informovala mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Na místo byla následně povolána i automobilová plošina s dosahem dvaačtyřicet metrů. S její pomocí mohli hasiči strom postupně ořezávat. „Celý zásah komplikuje velikost a košatost stromu. Práce s motorovou pilou z koše plošiny je velmi fyzicky náročná, proto se na místě přítomní hasiči při řezání střídají,“ dodala Javoříková.

Podle posledních informací odhadl velitel zásahu, že se odstraňování prasklé lípy protáhne až do večerních hodin. Hasiči ze Zlína a ze Vsetína se tak řádně zapotili.