Bezděz – hrad, kde vás políbí múzy. Přijeďte probudit tu svoji

Své o tom věděl Karel Hynek Mácha, který okouzlen touto krajinou napsal báseň Večer na Bezdězu. Malebná oblast nese i jméno po tomto českém básníkovi s romantickou duší. Nechejte se i vy očarovat tímto magickým místem.

Král hradů – takový přívlastek dostal Bezděz, jehož zřícenina se tyčí na kopci Velký Bezděz. Výstup ke zřícenině je pouze pro pěší a povede vás k němu lesní cesta lemovaná kapličkami. 

Prohlídku hradu můžete absolvovat sami nebo s průvodcem. Velmi významnou památkou je hradní kaple s původní křížovou klenbou, královský palác nebo sídlo královského správce. Útočištná věž a hláska, tyto funkce plnila Velká věž tyčící se do výšky 35 metrů. Útočištná proto, že v případě obléhání a dobytí hradu poskytovala poslední útočiště před nepřáteli. Vystoupáte-li po točitých schodech, naskytne se vám fenomenální výhled, za jasné viditelnosti i na celé České středohoří.

Oživlý hrad aneb život ve středověku

Během srpnových víkendů hrad ožije a připomene život ve středověku: své umění vám předvedou šermíři, budou probíhat speciální historické kostýmované prohlídky, uvidíte a uslyšíte střelbu z dobových zbraní a můžete ochutnat středověkou kuchyni.

Pevnost i nedobrovolné vězení

Hrad nechal postavit Přemysl Otakar II jako reprezentativní sídlo krále a na obranu obchodních cest. Tato pevnost se však později stala nedobrovolným vězením Kunhuty, vdovy po tomto českém králi, a jejího sedmiletého syna Václava. Za doby vlastnictví Albrechtem z Valdštejna se z Bezdězu stal klášter.
Dnes je hrad architektonickým klenotem rané gotiky ve střední Evropě a významnou dominantou Máchova kraje.

Místo

Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Bezděz
GPS: 50.5390411N, 14.7198908E

Motorizovaní návštěvníci mohou zaparkovat v obci Bezděz (GPS parkoviště 50.5340836N, 14.7206472E) a odtud jít přibližně jeden kilometr pěšky na hrad. Od vlakové zastávky vede modře značená cesta dva kilometry. Cyklistická trasa má číslo 0060 nebo 3045.

Kontakt

Státní hrad Bezděz
Bezděz 144, 472 01 Doksy
tel.: +420 723 774 904
e-mail: bezdez@npu.cz
www.hrad-bezdez.eu

Otevírací doba a vstupné

Bližší informace o prohlídkách a vstupném na www.hrad-bezdez.eu.

A kam se jít najíst či ubytovat?

Hotel Relax
Vrchbělá 1560, 294 21 Bělá pod Bezdězem
tel.: +420 601 083 222
e-mail: recepce@hotelrelax-vrchbela.cz
www.hotelrelax-vrchbela.cz