Souboj zemědělců a ochránců – Zničte krtka! Vlastně hraboše, ale jed může zabít i další zvířata

BRNO – Hraboši polní se letos přemnožili hlavně na jižní Moravě kvůli dlouhotrvajícímu suchu, ale také kvůli jejich přirozenému rozmnožovacímu cyklu. Jsou schopni zničit až tři čtvrtiny úrody. V boji s ním nasadili zemědělci jedovatou zbraň. Ornitologové na rozdíl od zemědělců přemnožení polních škůdců vítají, protože prospívá ptákům. Díky dostatku hlodavců mohou i vážně ohrožené druhy nakrmit mláďata a posílit potomstvo. Podle biologů není potřeba hraboše trávit.

Od 5. srpna povolilo ministerstvo zemědělství plošně rozmístit jed Stutox II, který v kombinaci s žaludeční kyselinou zabíjí hlodavce do několika hodin. Brněnský Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský povolil rozmístění jedu ve 48 okresech z celkových 76 po ČR.

Ornitologové bijí na poplach, protože prudký jed je nebezpečný nejen hrabošům, ale zejména ptákům, kteří se živí hlodavci. Podle ochránců ptactva je také neuvěřitelné, že zemědělci mohou podle rozhodnutí ÚKZÚZ přípravek rozmisťovat volně po povrchu a ne do nor. A to i v ovocných sadech, vinicích a remízcích. V ohrožení je tak spousta dalších volně žijících zvířat. Česká společnost ornitologická, která na případ upozornila na stránkách Birdlife.cz, vyzývá veřejnost, aby každý nález živočicha s podezřením na otravu hlásila na Českou inspekci životního prostředí.  „S plošným použitím jedu samozřejmě nesouhlasíme. Považuji za velmi nešťastné, že ÚKZUZ vydal povolení, aniž by hledal alternativy s menším dopadem,” sdělil ministr životního prostředí Brabec.

„S hrabošem si lépe poradí pestrá krajina s křovinami a remízky, kde žije víc predátorů, kteří se na hraboše specializují. Krátkodobým řešením je možné podpořit přítomnost ptačích predátorů hrabošů například umísťováním berliček, ze kterých mají lepší rozhled. Dlouhodobým a vhodnějším řešením je vytvoření pestré krajiny namísto současných monokultur,“ říká Václav Zámečník, zemědělský specialista České společnosti ornitologické. V těchto dnech se na polích shlukují také čápi, kteří budou brzy odlétat na jih a hraboši pro ně představují prostřený stůl. Otrávení hraboši je mohou ohrozit na životě,“ řekl Zámečník, podle kterého by si příroda s přemnoženými hraboši poradila sama i bez sypání jedů do polí.

ilustrační foto

MŽP dalo podnět na Českou inspekci životního prostředí, která by měla případné porušení zákona prošetřit. „Pokud tímto neuváženým krokem snížíme populaci přirozených predátorů hlodavců, v následujících letech se bude situace opakovat, nebo bude dokonce ještě horší. Už dnes jsou stavy některých dravců a ptáků v zemědělské krajině kritické, a MŽP zvýšení jejich počtu podporuje různými dotacemi a záchrannými programy. Plošná aplikace jedů na polích je krok o 50 let zpět,“ uvedla tisková mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Ministerstvo zemědělství podle Roubíčkové požádalo MŽP o stanovisko k plošné aplikaci jedu Stutox II, ale nečekalo na odpověď a ústav povolení vydal bez konzultace s resortem.