Zažijte baroko v hudbě a tancích na hradě Lipnici

LIPNICE – Hudební soubor Ludus musicus vystoupí už tuto sobotu od 15.00 hodin na hradě Lipnice. Těšit se můžete na velmi zajímavé vystoupení. Působivou složkou totiž bude Křižovnická parajezdecká taneční škola Sv. Štěpána, kterou rozehrají čtyři koně a sólisté v podání souboru En Garde!

„Impulsem pro vytvoření maket koní byla znalost Špaňelské dvorské jezdecké školy ve vídeňském Hofburgu, kde se původně cvičili v jezdeckých dovednostech mladí aristokraté.
V našem případě ale nejde o napodobení této slavné školy, ale o pohybové vyjádření tanečníků, kteří jsou vyškoleni v klasických tanečních formách, ale berou na sebe podobu koní. A vzniká tu zvláštní iluse, že naopak koně napodobují dovednosti lidí,“ vysvětluje Jitka Pokorná, která soubor vede.
Jednotlivé koňské tance střídají výstupy sólových tanečníků, kteří ztvárňují mytologické postavy. Jména koní jsou odvozena od Heliových slunečních ořů: Piroís, Eóus, Aethón, Flegón.

O den později, v neděli 11. srpna od 14.00 hodin, k poctě patrona hradní kaple sv. Vavřince, vystoupí soubor Ludus musicus, který letos vydal CD s názvem Sigmun. Obsahuje písně renesanční Evropy a soubor v rámci svého letního hostování na hradě Lipnici uvede výběr z písní tohoto dvojalba.