Zvedněte zrak, padají hvězdy! Máme si něco přát?

Pokud toužíte vidět padat hvězdy, právě přišel váš čas.  Dnes v pátek  má být podle meteorologů v noci minimální oblačnost, takže ideální čas k pozorování oblohy a perseid – padajících hvězd.

Každý rok ve stejnou dobu

Pravidelná podívaná okouzluje lidstvo po tisíciletí a srpen přináší nejbohatší padající hvězdný roj, který lze pozorovat na vlastní oči. Perseidy dostaly své jméno od souhvězdí Persea, z něhož se zdají díky perspektivě vylétat.  To, že jsou vidět každý rok ve stejnou dobu, souvisí se skutečností, že Země se na své cestě kolem Slunce znovu a znovu setkává se stejnou kometou.

Částečky kosmického prachu

Jednomu z největších meteorických rojů se přezdívá také „slzy svatého Vavřince“, podle mučedníka, popraveného 10. srpna roku 258. A od té doby prý prší ohnivé slzy. To, co ale opravdu vidíme, jsou ohnivé čáry, několik centimetrů velké částečky kosmického prachu, které zůstávají na obloze po průletu komety, která hoří v naší atmosféře.

Světelný smog i měsíc ruší

Ideální příležitost k pozorování by byla odněkud z vysokých hor nebo na volném moři. Ve světlem zaplavených městech nebývá vidět více než jeden až dvě tucty hvězd, a to ani za jasné noční oblohy. Nebeský zážitek může rušit i jasná záře měsíce, který bude téměř v úplňku. Perseidy navíc dosáhnou svého vrcholu příští úterý v denních hodinách – a během dne samozřejmě nebudou vidět.

Až do 24. srpna

I když se největší intenzita padání meteorů očekává v noci od 12. do 13. srpna, už v těchto dnech je možné v noci zahlédnout až desítky zářících meteorů za hodinu. Takže kdykoli bude do 24. srpna jasná obloha, stojí za to se podívat na oblohu. Možná ta vaše hvězda právě padá a splní vám podle legendy i přání.