Jihlavskou ZOO zdobí exponáty z terapeutické dílny Volšové ruce

JIHLAVA – Dvacítka exponátů především zvířat vymodelovaných z šamotové hlíny zdobí a bude zdobit až do 12. září ZOO Jihlava. Zvířátka spatřila světlo světa v dílně Volšové ruce při Doově Zboží. Autory je devět klientů domova, kteří výstavu připravovali několik měsíců. Dobrou zprávou pro všechny zvědavce a zájemce je, že ohmatat si vystavené exponáty je dovoleno!

Z více než čtyřiceti připravených exponátů jich v Jihlavě vystavují zhruba polovinu. Jde o premiérovou prezentaci s tím, že na začátku října by rádi podobnou výstavu uspořádala také v sídle Kraje Vysočina.

Dílna Volšové ruce umožňuje klientům s mentálním handicapem pracovat s hlínou tzv. tasovskou metodou modelování. Podle informací Jaromíra Dubského, vedoucího dílny, se předlohou pro budoucí díla staly běžné fotky zvířat. Jejich originální podobu pak vtiskly do hlíny ruce devíti klientů. „Při modelování používají klienti pouze ruce, k dispozici není ani voda, ani hrnčířský kruh. Nikdo nikoho nenapodobuje, vznikají vždy čistě originální výrobky. Inspiraci se meze nekladou. Na začátku všeho byly misky a dnes jsme veřejnost pozvali na vernisáž velice zdařilých autorských výtvorů,“ chválí své svěřence ředitel Domova Háj Josef Procházka.