Plzeňané si stěžují! Vadí jim časté rušení nočního klidu

PLZEŇ – K období letních prázdnin už neodmyslitelně patří pestrá nabídka hudebních festivalů a venkovních koncertů, kde se naskýtá možnost kulturního vyžití a odreagování v jedinečné atmosféře těchto akcí.

Bohužel na vrub těchto počinů se zejména na městském obvodu Plzeň 1 množí časté stížnosti týkajících se rušení nočního klidu. Město Plzeň v současné době nedisponuje vyhláškou, která by schvalovala jakékoliv výjimky ohledně stanovené doby nočního klidu, a proto pořadatelé těchto akcí se v případě hlasité hudební produkce, která překračuje 22. hodinu, dopouštějí přestupku proti veřejnému pořádku.

Zpravidla se jedná o podniky čistě soukromého charakteru, které se konají na pozemcích pronajímaných statutárním městem Plzeň (pláž Boleveckého rybníka), či Zoologickou a botanickou zahradou města Plzně (Amfiteátr Lochotín). Je to v lokalitách, kde městský obvod Plzeň 1 nemá pravomoc zasahovat do jejich průběhu, ani je ukončit.

K situaci se vyjadřuje administrativní pracovnice Oddělení vnějších vztahů Šárka Martínková: „Městský obvod Plzeň 1 akce provozované po 22 .hodině neschvaluje a apeluje na Magistrát města Plzně, Správu veřejného statku města Plzně či Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně, aby do smluv zakotvily povinnost provozovatelů ukončení akcí nejpozději do 22. hodiny a dále sankční ustanovení, která by měla provozovatele akcí od porušování stanovených povinností odradit vysokými smluvními pokutami.“ Dále dodává: „V případě, že se občané v našem obvodu setkají s jednáním provozovatelů, kteří ruší noční klid, doporučujeme obrátit se na Policii České republiky nebo Městskou policii.“