Po Karlově mostě zmizí graffiti i z centra Olomouce

OLOMOUC – Hanácká metropole vyráží do boje s vandalismem. Pomůže stejná technologie, která před nedávnem odstranila nápisy sprejerů z Karlova mostu v Praze. Jak účinně odstranit sprejerské graffiti nebo černý výlep plakátů vysokotlakou parní technologií ukázal zástupcům Technických služeb a vedení Olomouce Miloslav Černý, který zlikvidoval právě nápisy na nejznámější tuzemské památce v hlavním městě.

„Nechceme provádět guerrillu s vapkou. Máme ale zájem vyzkoušet si technologii, která by nám pomohla zlikvidovat stopy vandalů, což nás dlouhodobě trápí. Hledáme intenzivní technologie, které jsou šetrné například k pískovcovým soklům – třeba u Terezské brány. Odstraňování graffiti se chceme věnovat systematicky a společně s památkáři připravujeme i speciální dotační titul, který bude pomáhat s odstraňováním těchto stop,“ uvedl primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Spolupráce firmou Miroslava Černého trvá už čtyři roky a bude nadále pokračovat. „Zatím jsme spolupracovali na likvidaci plevele a žvýkaček v centru města. O graffiti projevilo vedení města zájem déle než před měsícem, takže to nijak nesouviselo s akcí na Karlově mostě,“ potvrdil ředitel Technických služeb města Olomouce Jiří Fryc. Dodal, že v minulosti podobné stroje nabízelo městu několik firem. „Chtěli ale, abychom si je nakoupili a provozovali. To je pro nás neekonomické. Je lepší využít jejich technologii i jejich službu,“ vysvětlil ředitel Fryc.

Miloslav Černý zkombinoval německou a italskou technologii, kterou po česku vylepšil o další komponenty. „To nejdůležitější není tlak, ale teplota,“ zdůraznil Černý a přirovnal odstraňování graffiti k mytí rukou ve studené a teplé vodě. Z trysky jeho stroje vychází vodní pára téměř v bodu varu. Kromě odstranění graffiti na různých typech podkladu viděli přítomní v podloubí obchodního centra Jalta i odstranění starých plakátů včetně lepidla.

Hned první zakázku tvořilo odstranění posprejované dlažby v městské památkové rezervaci, v ulici 8. května, kterou čeká rekonstrukce.