Dárci kostní dřeně dávají nemocným naději. Je jich ale dost?

ŠUMPERK – Průměrně deset nových dobrovolných zájemců o dárcovství kostní dřeně se zapíše každý měsíc v Náběrovém centru Transfúzní služby AGEL v Šumperku. Náběrové centrum v Šumperku registruje nové zájemce již od ledna 2017 a dosud se prostřednictvím něj zapsalo 226 potenciálních dárců, mezi nimiž převažují ženy.

Zařízení se tak aktivně podílí na rozšiřování Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). Tím dává větší naději lidem i malým dětem s leukémií a dalšími závažnými onemocněními krvetvorby, kteří musí podstoupit transplantaci kostní dřeně a hledají vhodného dárce.

Dva české registry dárců kostní dřeně nyní čítají přes 120 tisíc dobrovolníků. Celosvětově registr čítá 35 milionů dárců, přesto 10 procent těžce nemocných nikdy nenajde svého dárce a 20 procent jej nenajde včas.

Pro zájemce o dárcovství kostní dřeně a vstup do registru jsou na Transfúzní službě v Šumperku vyhrazeny středy, registrace zabere půl hodiny a dárci krve nebo plazmy se mohou zapsat i během svého odběru. „Každou středu od 10 do 11 hodin, bez předchozího objednání, na Transfuzní službě AGEL rádi zapíšeme do registru zájemce o dárcovství kostní dřeně. Zápis do registru probíhá samozřejmě i v jiné odběrové dny po předchozí telefonické domluvě. Každému se snažíme vyjít maximálně vstříc. Hlavním kritériem pro zápis je dobrý zdravotní stav, věk 18 až 35 let, hmotnost nad 50 kg a žádná závažná onemocnění v minulosti,“ vyjmenovala odborná zdravotnická pracovnice Transfúzní služby Šumperk Renata Wasserburgerová.

Pro zařazení do národního registru vyplní zájemce přihlášku a informovaný souhlas, které obdrží během vstupního informačního pohovoru přímo na oddělení. „Následně se odebírá vzorek krve (2ml) k vyšetření transplantačních znaků, které se provádí již v Dárcovském centru na Ústavu Imunologie FN v Olomouci, kam vzorky a registrační formuláře pravidelně svážíme. Vyšetřené transplantační znaky jsou pod identifikačním číselným kódem odeslány do Koordinačního centra ČNRDD v Plzni, kde jsou vloženy do počítačové databáze ČNRDD a zároveň zaslány do mezinárodní databáze dárců. Každý registrovaný zájemce zůstává v databázi do 60 let věku, pokud nepožádá dobrovolně nebo z důvodu změny zdravotního stavu o vystoupení z registru. Dárcem kostní dřeně se může stát v krátké době nebo i za několik let, ale svou registrací zvyšuje pravděpodobnost shody transplantačních znaků pro konkrétního nemocného a stává se tak novou nadějí na záchranu života, “ popsala Renata Wasserburgerová.

Aktivace dárce kostní dřeně do tzv. užšího výběru čili „konfirmace“ nastává až tehdy, najde-li se shoda v jeho transplantačních (HLA) znacích s těžce nemocným člověkem. Nejpravděpodobnější je mezi příbuznými nemocného nebo v rámci národa, přesto až dvě třetiny darované kostní dřeně putují z ciziny. „Hlavní zásadou je anonymita, proto neznáme přesná čísla, kolik registrovaných dárců z našeho náběrového centra již kostní dřeň darovalo. Od samotných dárců z Transfúzní služby Šumperk, kteří se s námi o informaci podělí, však víme o desítkách případů,“ řekla Renata Wasserburgerová s tím, že registr je nutné neustále doplňovat, protože dárci průběžně stárnou a mohou mít dočasné překážky v darování kostní dřeně.