I u nás máme divoké kaňony. Za jedním z nich se můžete vydat do Železných hor

Abyste mohli zdolat cestu strmým kaňonem kolem zpěněných peřejí, nemusíte za oceán. Dobrodružství vás čeká na naučné stezce v přírodní rezervaci Údolí Doubravy v soutěsce s vodopádem, s kamenitými chodníčky či skalní vyhlídkou z ostrohu, kde kdysi stával hrad.

V zalesněném údolí, kde nejprve řeka zvolna proudí, spatříte po krátké době malebná a divoká zákoutí peřejí a hučící vodopád. V místě nazvaném Pod Sokolohrady přejděte řeku po lávce, na pravém břehu vystoupejte nahoru ke zřícenině hradu Sokolov a pokochejte se pohledem na říční meandr.
O kousek dál po proudu řeky můžete po jištěné cestě opatrně vylézt na osamocenou skalku, které se říká Čertův stolek. Pod ní se ukrývají dvě malé, volně přístupné puklinové jeskyně.
Cestu lemují naučné tabule, které vás seznámí se zdejšími chráněnými živočichy a rostlinami. A v cíli u Horního Mlýna objevíte pamětní kámen, který připomíná, že se zde narodil spisovatel Ignát Herrmann.

Kde začít?

Na výlet můžete vyrazit z obce Bílek, kde je hned na začátku naučné stezky malé parkoviště (GPS: 49.7045781N, 15.7307294E). Celá trasa podél levého břehu Doubravy je dlouhá asi 4,5 kilometru a některé úseky jsou fyzicky náročnější. Souběžně s naučnou stezkou probíhá červená turistická značka, po které se asi po půl hodině dostanete až do Chotěboře.

Místo

Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Chotěboř

Kontakt

Informační centrum Chotěboř
Fominova 257, 583 01 Chotěboř
tel.: 569 626 634, 734 264 245
email: icchotebor@cekus.eu
www.icchotebor.cz

Kde se najíst?

Panský dům
náměstí T. G. Masaryka 320
583 01 Chotěboř
telefon: +420 774 900 900
e-mail: provozni@panskydum.cz
web: www.panskydum.cz