Kladenské divadlo povede režisérka Irena Žantovská, herci ji ale nechtějí!

KLADNO – Odvolaného jednatele Městského divadla Kladno Jana Krafku má vystřídat ekonomka, vysokoškolská pedagožka a zároveň divadelní režisérka Irena Žantovská. Rozhodli o tom v pondělí 12. srpna  kladenští radní. Postup magistrátu ale kritizují herci a jejich vedení. Podle uměleckého šéfa Jaroslava Slánského neakceptují ani odvolání Krafky, ani jmenování Žantovské.

Žantovská byla jediná, kdo se do konkursu vypsaného začátkem července přihlásil. Její jmenování doporučila radě města i výběrová komise. Má nastoupit 19. srpna, ale soubor se změnou nesouhlasí. Umělečtí šéfové kladenských divadel kritizují výběrové řízení pro uspěchanost a načasování do divadelních prázdnin.

Původního jednatele divadla Jana Krafku odvolalo vedení města krátce před začátkem prázdnin, a to pro ztrátu důvěry v jeho manažerské ekonomické dovednosti. „Zatímco ještě v roce 2016 činila ztráta společnosti DK přes 31,1 mil. korun, v loňském roce již vykázala schodek o téměř 25 mil. vyšší,“ uvedl magistrát.

Umělecký soubor jak hlavní divadelní scény, tak divadla Lampion s vyjádřením města nesouhlasí. Stejně jako Krafka argumentují, že hospodaření prošlo auditem i schválením (předchozího) vedení městské rady.