Řidič polského kamionu falšoval údaje na tachografu

ČESKOLIPSKO – Ve čtvrtek prováděli dopravní policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu poblíž benzinové čerpací stanice MOL v Dubé kontrolu nákladních vozidel zaměřenou zejména na jejich technický stav, dodržování limitů hmotnosti převáženého nákladu a také na dodržování takzvaných sociálních předpisů, které zahrnují například povinné bezpečnostní přestávky.

Pozornost jednoho z dopravních policistů zaujal kamion plně naložený dřevem, jehož řidič měl namířeno na vedlejší silnici, jako by se chtěl dopravní kontrole vyhnout. Policista ho proto dojel na motocyklu a na kontrolní stanoviště ho doprovodil. Jak se brzy ukázalo, jeho odhad byl správný. Provedenou kontrolou policisté zjistili nejen nedostatky v technickém stavu vozidla, ale ukázalo se dokonce, že řidič podvádí s tachografem. Ten v době, kdy vozidlo jelo po silnici, vykazoval přestávku. To se 47letému polskému řidiči povedlo proto, že měl v autě elektronické zařízení, kterým mohl měnit údaje na tachografu, jak právě potřeboval.

„Z takového obcházení zákonů se bude nyní zodpovídat nejen řidič kamionu, ale také jeho zaměstnavatel, kterému policisté v této souvislosti uložili kauci sto tisíc korun a do doby jejího splacení zabránili odjezdu vozidla „botičkou“. Polský dopravce kauci zaplatil do několika hodin. Peníze se nyní nacházejí na účtu Krajského úřadu Libereckého kraje, který povede s provozovatelem vozidla správní řízení. V něm mu může uložit až stotisícovou pokutu. V Libereckém kraji je to v letošním roce nejvyšší vybraná kauce podle zákona o silniční dopravě,“ uvedla policejní tisková mluvčí Ivana Baláková.

Šofér kamionu si od policistů ještě ve čtvrtek převzal záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Jeho trestní stíhání bude probíhat na svobodě. Zodpovídá se tedy z toho, že zásahem do tachografu, na kterém vydával dobu jízdy za dobu odpočinku, vážně ohrožuje bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Dá se předpokládat, že s takovými návyky jezdí častěji neodpočinutý a může za volantem usnout nebo vlivem únavy způsobit svým kamionem velkou tragédii. Za to ho soud může poslat na dva roky do vězení.

Foto: Policie ČR