Na Domažlicku odhalili nelegálně pracující cizince

DOMAŽLICKO – Celníci v uplynulých dnech provedli v domažlickém regionu kontrolu společnosti, která se zabývá kompletací jednoduchých výrobků (kalendáře, hygienické potřeby, letáky apod.).

Zjistili zde porušení zákona. „Ze šestadvaceti kontrolovaných cizinců (Ukrajina, Moldávie, Gruzie) jich devatenáct pracovalo nelegálně. U čtyřech nelegálně pracujících bylo zjištěno, že na území České republiky pobývají neoprávněně,“ konstatovala mluvčí Celního úřadu Plzeňský kraj Marcela Kašparová.

Na místo kontroly byla přivolána hlídka policie a budou vyhoštění z území naší republiky. Uvedení cizinci pobývali v České republice na základě polských víz nebo biometrických dokladů Ukrajiny a do Česka přijeli jako turisté. „Zjištěná porušení zákona o zaměstnanosti byla předána celním úřadem k dalšímu řízení na inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše deseti milionů korun,“ pokračovala Marcela Kašparová.

Od začátku roku 2019 bylo Celním úřadem pro Plzeňský kraj provedeno zhruba padesát kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců. V průměru při každé druhé kontrole celníci na nějaké narazí. „Většinou zde pobývají jako turisté, nebo vlastní pracovní víza do Polska. Není také výjimkou, že někteří mají padělané doklady,“ vysvětlovala mluvčí.

Celní úřady se také zaměřují na zaměstnavatele, zda plní své povinnosti vůči úřadu práce. Jsou totiž povinni nahlásit nástup zaměstnance (občanů jiných států EU a cizinců) do zaměstnání. Za nesplnění jim může být uložena sankce do výše 100 tisíc korun.