V Břeclavi na vás bude blikat zelená. Město testuje novinku na semaforech

BŘECLAV – Policie upozorňuje řidiče, že kvůli studii úpravy v řízení dopravy semafory bude probíhat ve městě průzkum pomocí dronů. Tak se nenechte vyvést z rovnováhy a místo dronů sledujte semafor na křižovatkách. Od září bude dočasně provedena změna v signalizaci na semaforech.

Město Břeclav se totiž zapojilo do pilotní studie, kterou zpracovává Centrum dopravního výzkumu a jejímž cílem je pomocí blikající zelené zlepšit bezpečnost a propustnost křižovatek. Studie probíhá kvůli sjednocování pravidel v silničním provozu s našimi sousedy a dalšími státy v rámci EU. Blikající zelená znamená blížící se konec signálu se zeleným světlem VOLNO. Délka signálu se zeleným světlem zůstane stejná, pouze poslední čtyři sekundy bude světlo blikat. Takto upraveny budou pouze tříbarevné semafory. Doplňkové zelené šipky, zelený signál pro opuštění křižovatky a dvoubarevné soustavy se signály pro chodce blikat nebudou. Pro blikající zelenou platí pro řidiče totéž jako pro obyčejný signál se zeleným světlem VOLNO.

Na vybraných křižovatkách budou dočasně osazeny dopravní značky upozorňující na tuto úpravu. Dopravní průzkumy budou probíhat na křižovatkách pomocí kamerového záznamu z dronů, které budou létat poblíž křižovatek, a dále pomocí dotazníkových anket a na webu. Úprava je plánovaná pouze dočasně a po dokončení bude vše vráceno do původního stavu. Bude na celém tahu silnice I/55, tedy všechny světelné křižovatky v Břeclavi s výjimkou křižovatky ulic Jana Palacha a Sovadinovy u papírnictví.

První monitorování dronem by mělo proběhnout již 19. až 30. srpna. V září a říjnu pak bude provedena změna signalizace a zároveň bude pokračovat monitorování pomocí dronů. Předpokládané termíny průzkumu jsou od 2. do 13. září a od 14. do 25. září. S monitorováním pomocí kamerového záznamu z dronů se mohou řidiči setkat poblíž křižovatek silnice I/55 s ulicí Sovadinova, náměstím TGM, ulicí U Nemocnice a u obchodních center Lidl, Billa, Penny.

Novinku v dopravě budou odborníci testovat v Břeclavi.?Od 2. září by měla na všech světelných křižovatkách ve městě (s výjimkou jedné) na semaforech začít těsně před koncem blikat zelená. Centrum dopravního výzkumu bude v září a v říjnu testovat, jak to ovlivní dopravu ve městě. Světelný signál "VOLNO" by se měl rozblikat vždy 4 sekundy před oranžovou. Dopravu budou sledovat drony, odborníci budou sbírat reakce řidičů a řidiček i v anketě. V grafice jsou křižovatky, na kterých speciální semafory budou fungovat.⤵

Zveřejnil(a) Události Brno dne Úterý 13. srpna 2019