Jihočeši, jak myslíte, že hospodařil v loňském roce kraj?

JIHOČESKÝ KRAJ – Ministerstvo financí České republiky je povinno každoročně předložit zprávu o monitoringu hospodaření. Zjišťovali jsme, jak si v loňském roce vedl Jihočeský kraj. Co myslíte, podařilo se mu hospodařit bez zadlužení?

Jihočeský a Plzeňský kraj dokázaly v roce 2018 hospodařit bez dluhů. Jako jediné dva kraje v republice. Na mysl tedy přichází otázka, zda bude mít tento pozitivní výsledek dopad i v tomto roce? „Dobrý výsledek Jihočeského kraje i našich obcí svědčí o odpovědném hospodaření,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast financí Jaromír Novák a prozradil, že podobně příznivý stav lze navíc očekávat i ve výsledcích za rok 2019.

Pozitivní výsledek hospodaření kraje je o to cennější, že se ho podařilo dosáhnout i přesto, že do oprav, novostaveb či rekonstrukcí kraj loni investoval více než tři a půl miliardy korun.

Stejně dobře, tedy bez dluhů, hospodařilo loni také 3 590 českých obcí z celkových 6 252. Na opačném konci žebříčku pak je 10 obcí, které překročily zákonem stanovené limity zadlužení ve všech monitorovacích ukazatelích a zařadily se tak do kategorie s vyšší mírou rizika hospodaření. Ani jedna z těchto obcí není z Jihočeského kraje.