Malinská skála: Kde se ukrývá malá skalní vesnička?

V malebné krajině Žďárských vrchů najdete malé i velké skalní útvary, rozhozené jen tak ve svahu a připomínající skalní vesničku. Ačkoliv tyto skalnaté vrcholy nejsou jedny z nejvyšších, přesto vám nabízí úchvatnou podívanou do podhůří Českomoravské vrchoviny.

Ke skalnímu komplexu můžete jít od Milovského rybníka, který leží ve stejnojmenné obci a je vyhledávaným místem přírodního koupání a rekreace. Sledujte zelenou turistickou značku, která vás povede po zpevněné lesní cestě kolem malého kamenného pomníčku, jenž je připomínkou lesníků padlých v první světové válce. Na rozcestí se napojíte na červenou turistickou značku, kde vás čeká malý adrenalinový výstup po balvanité cestě ke skále.

Skály a jejich roztodivné názvy

Malinská skála (811 m) je tvořena skalními útvary Výspa, Srnčí věž, Škuner a Buldok, z nichž nejvyšší Výspa dosahuje dvaceti metrů. Příroda umí čarovat, a tak ze skalisek uspořádaných do kruhu kolem vrcholu vymodelovala také puklinovou jeskyni a skalní výklenky. Výhledem ze skály vás čeká nádherný pohled do krajiny lesů, luk, pastvin a malebných vesniček.

Rozcestník na Malinské skále vám nabízí další turistické cíle vedoucí po magistrále červené značky. Severozápadním směrem dojdete k nejvyššímu místu Žďárských vrchů a vyhlídce s názvem Devět skal (836,4 m), s výskytem vzácné květeny, anebo se vydejte na jihovýchod k Přírodní památce Drátenická skála (776 m), která je oblíbeným horolezeckým terénem. Magický kraj osmistovek, to jsou Žďárské vrchy, oáza klidné a čisté přírody v srdci Česka.

Turistické informace

Výletní trasa Milovský rybník – Malinská skála je dlouhá necelé tři kilometry a vede kopcovitým terénem po zelené a červené turistické značce.

Místo

Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Sněžné-Milovy

GPS Malinské skály: 49.6611611N, 16.0714303E
GPS Milovy: 49.6678506N, 16.0912208E

Kontakt

Turistické informační centrum
Vratislavovo náměstí 114, 59231 Nové Město na Moravě
tel.: +420 566 598 750
e-mail: ic@nmnm.cz
www.nmnm.eu

Kam se jít najíst či ubytovat?

Orea Resort Devět Skal ***
Sněžné – Milovy 11, 592 02 Svratka
tel.: 800 120 012
e-mail: 9skal@orea.cz
www.resortdevetskal.cz