Nezmeškejte velkolepé oslavy výročí hrdinné obrany Brňanů před Švédy

BRNO – Den Brna je oslavou hrdinné obrany Brňanů před Švédským vojskem. Oblíbené brněnské městské slavnosti proběhnou od čtvrtka 15. srpna 11 hodin až do 17. srpna do 22 hodin. První den bude převážně duchovní, druhý kratochvilný a třetí bitevní.

Zahájení je ve čtvrtek v areálu katedrály sv. Petra a Pavla v 10.30 hodin „Posledním výstřelem“, který připomene událost, díky níž je Brno jediným městem na světě, kde se odbíjí poledne o hodinu dřív. Doprovodí jej proslovy slavnostních hostů, vystoupení Společnosti 1645, vyzvánění katedrálních zvonů, fanfáry z věží a v 11.15 zazní Zvony v pravé „petrovské“ poledne. Následovat bude pontifikátní bohoslužba v kostele Nanebevzetí Panny Marie a komentovaná prohlídka.

Zdroj: TIC Brno

V pátek začne zajímavý program na Dominikánském náměstí, kde najdete například dobový jarmark s vojenským stanem, scénickými rekvizitami, řemeslnými výrobky a dobrým jídlem a pitím, v odpoledních hodinách i šermířská představení. V příjemném chládku Labyrintu pod Zelným trhem se budou v alchymistické dílně odlévat černé koule pro Torstensona a Diecézní muzeum pozve na procházky děti i dospělé.

Program bude pokračovat v sobotu na Dominikánském náměstí v podobě jarmarku a šermířských i tanečních vystoupení. Odpoledne se uskuteční v režii Společnosti 1645 tradiční bitva na svazích Špilberku, kde se před diváky utkají Švédové s hrdinnými Brňany v podání členů klubů vojenské historie a skupin historického šermu. Střetu se zúčastní asi stovka vojáků, nebudou chybět dělostřelci ani jízda. Městem projde historický průvod, který položí věnce u hrobky velitele Raduita de Souches. Vrcholem programu na Dominikánském náměstí budou pak večerní koncerty hudebních skupin, od středověké dobové hudby, přes renesanční folk až po středověkem inspirovaný rock. A úplným závěrem bude barokní ohňostroj u budovy Nové radnice.

„Novinkou letošních oslav jsou speciální komentované prohlídky na téma: Jak francouzský plukovník město Brno před Švédy uhájil. Ve čtvrtek 15. a v sobotu 17. srpna se můžete projít městem po stopách obrany Brna před Švédy v roce 1645. Zjistíte mimo jiné, proč slavíme Den Brna, kde se vzali na Moravě Švédi a proč byl velitelem města zvolen Francouz z La Rochelle,“ zve za pořádající TIC Brno tisková mluvčí Adéla Nováková.