Používáte vlhčené ubrousky? Podívejte, co napáchají v kanalizaci

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Lidmi velmi oblíbené a hojně používané vlhčené ubrousky dokáží pěkně zaneřádit kanalizaci. Krajská metropole se rozhodla vyrazit „do boje“ a chystá opatření, které by mělo zmírnit důsledky jejich užití. O co se bude jednat?

Oblíbené vlhčené ubrousky i utěrky jsou běžnou výbavou mnoha domácností a lidé je používají i několikrát denně. „Po použití by se neměly splachovat, ale vhodit do odpadkových košů. V kanalizační síti ucpávají strojní zařízení, protože nejsou rozložitelné a zablokovaná kanalizace kumuluje odpad v kanálech. Vlhčené utěrky většinou obsahují jemná plastová vlákna, která jsou problémem nejen pro správce kanalizačních sítí, ale mohou se tak dostat i do vodních toků a způsobit potíže rybám a dalším živočichům,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. Opravy ucpaných kanalizací i strojního zařízení jsou navíc dost nákladné.

Balast z čerpadel z čerpací stanice odpadních vod Dlouhý most (zdroj Magistrát České Budějovice)

V těchto dnech město vypisuje výběrové řízení na instalaci drtiče vláknitých látek na stávajícím cirkulačním potrubí pro ohřev kalu ve vyhnívacích nádržích. „Chceme odstranit časté problémy právě s ucpáváním kalových čerpadel umělými vlákny, pocházejícími zejména z jednorázových vlhčených ubrousků. Nově navržený drtič, osazený do trasy stávajícího kalového rozvodu v suterénu strojovny, umožní rozmělnění nerozpustných vláknitých a jiných pevných nečistot v kalu na dílčí části neohrožující funkčnost čerpadel i další technologické výstroje kalového hospodářství Čističky odpadních vod,“ dodává náměstek primátora Petr Holický. Drtič by měl být na místo osazen nejpozději v letošním listopadu.