Tyršova ulice v Jeseníku projde obnovou. Budou stačit peníze?

JESENÍK – Dobrá zpráva pro řidiče v Jeseníku je, že silniční tepna vedoucí z centra Jeseníku k vlakovému nádraží, Tyršova ulice, se dočká nového povrchu. Celková revitalizace ulice však závisí na financích.

Město sice uspělo v dotačním titulu ministerstva pro místní rozvoj, ten však zdaleka nestačí na úplnou revitalizaci této ulice. Ta totiž zahrnuje nejen úpravu povrchu silnice. „Celkové náklady na obnovu se pohybují odhadem ve výši kolem 28 milionů korun. Zahrnují nejen silnici jako takovou, ale i nový mobiliář, chodníky, parkovací místa včetně veřejného osvětlení, dešťovou kanalizaci a vzrostlou zeleň. Dotace z ministerstva je přitom určena pouze na rekonstrukci vozovky, to znamená její konstrukční vrstvy a pokládku nového asfaltového povrchu,“ uvedl vedoucí oddělení investic Jiří Uher.

Výše dotace představuje 50 procent uznatelných nákladů, maximálně však 6,3 milionu korun. Na celkové částce, která se šplhá téměř ke třiceti milionům korun, se totiž výrazným způsobem podepisuje materiálové řešení preferující kamenné povrchy chodníků a stání a celková plocha určená k rekonstrukci.

„Pro město je získání dotačního titulu velký úspěch, ministerstvo podpořilo pouze pět projektů z celkového počtu padesáti sedmi. Nicméně pro nás to znamená hledat další zdroje pro zafinancování této investiční akce,“ podotknul Václav Urban, místostarosta města Jeseník.