Víkend otevřených ateliérů nabízí nevšední zážitky. Přesvědčte se!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Již počtvrté se vám nabízí neobyčejná příležitost v rámci akce Víkend otevřených ateliérů! Vezměte svoje děti a využijte možnost poznat osobně umělce, dívat se jim pod ruce a zkusit si zdarma techniky, pro které doma nemáte podmínky.

O oblíbenosti této akce svědčí fakt, že loňského ročníku se zúčastnilo přes osm tisíc návštěvníků a vystavovalo 135 umělců na 61 místech v Plzni a okolí. Zároveň každým ročníkem přibývají soutěže pro návštěvníky o zajímavé ceny. „Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika,“ říká Jana Brabcová, autorka myšlenky a jednatelka pořádající společnosti Grafia. Dále dodává: „Jde patrně o nejrozsáhlejší prezentaci výtvarníků, kteří tvoří v Plzni či v Plzeňském kraji nebo mají k našemu kraji vztah, ať už tu prožili část života či zde například učí. Je to program pro celou rodinu.“


Návštěvníky čekají kromě výstav také výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu, tvorbu mozaiky, výrobu šperků, tvorbu z papíru, razítkování a otisky do hlíny, fotokoutek a v neposlední řadě také figurální kresba s akademickým malířem Borisem Jirků. Zdarma otevřou své dveře Západočeská galerie v Plzni (Masné krámy a výstavní síň „13“), Pavilon skla Klatovy – PASK, Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, Knihovna města Plzně, Němejcův Ateliér, sociálně terapeutická dílna Exodus a mnoho dalších. Chybět nebude ani Katedra výtvarné výchovy a kultury pedagogické fakulty ZČU či Galerie Jaroslava Sutnara

Připravuje se mapa, kde najdete více než sedmdesát zastávek v Plzni i dalších městech – v Klatovech, na Klenové, v Nepomuku, ve Starém Plzenci, v Rokycanech, ve Veselí u Janovic, v Plané, Žinkovech, Šťáhlavech, Horní Bříze, v Sušici či v Břasech. Její tištěnou verzi naleznou návštěvníci v místních infocentrech a galeriích. Těsně před akcí ji také vydá Deník pro celý Plzeňský kraj. Stáhnout jí bude možno na www.otevreneATELIERY.cz.

Dveře ateliérů, galerií, škol a dalších míst, kde se vystavuje nebo umění vzniká, se otevřou o víkendu 28. a 29. září 2019. Jste vřele vítáni!

Zdroj: otevreneateliery.cz