Všichni chtějí do Říčan? Místní vidí svoji obec z trochu jiné perspektivy!

ŘÍČANY – Říčany letos opět obhájily první příčku na Indexu kvality života v Česku. Obyvatelé obce ale místo oslav poukazují na nedostatky se kterými se nic nedělá a které tu jejich “idylu” z jejich hlediska poněkud narušují. 

Někteří obyvatelé poukazují na velké problémy, se kterými se obec potýká. Patří mezi ně nedostačující infrastruktura, problém s napojením domů na čistírnu odpadních vod, ale i přívod pitné vody. Pro místní je tedy název „místo, kde by chtěl žít každý“, z jejich hlediska poněkud nadsazený. „Spoustu věcí tu mám ráda, ale myslím si, že Říčany opravdu nelze považovat za top místo pro život v Česku. Zkuste si udělat anketu u lidí, co tu bydlí v rodinných domcích  a nebo podnikají. Asi dopadne jinak než ten úžasný index,“ popisuje jeden z obyvatelů obce.

V současnosti chybí stovkám již stojících nemovitostí připojení na místní vodovod, kterému nedostačuje kapacita. Obdobný problém je i s připojením domácností na čistírnu odpadních vod. Postavit si v Říčanech nový dům a připojit ho na vodu a odpad je prakticky nemožné. Lidé, kteří se tu narodili, tu nemohou stavět. Je to velký problém. Město říká, že podporuje mírnou výstavbu, ale v zásadě to znamená, že se tu stavět nedá.

Statistika porovnává veřejně dostupná data ve všech dvě stě šesti českých obcích s rozšířenou působností. Zahrnuje celkem devětadvacet ukazatelů, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků). Říčany získaly plný počet bodů ve všech kategoriích kromě vztahů a služeb, kde byly z celkových deseti bodů ohodnoceny osmi.