Výbuch plynu v libereckém paneláku! Obyvatelé byli kvůli požáru evakuováni

LIBEREC – Dnes ráno krátce po 4. hodině vyjelo sedm jednotek hasičů, policisté i záchranáři k výbuchu plynu a následnému požáru v jednom z panelových domů v Liberci V – Kristiánov v ulici Slovenského národního povstání.

Výbuch nastal v 7. patře a následně způsobil požár. Po příjezdu hasiči evakuovali z panelového domu 35 osob. Obyvatele z vyšších pater hasiči zachránili pomocí výškové techniky. Lidé byli odvedení do evakuačního autobusu, který jim poskytl provizorní zázemí. „Za město jsme připraveni v takových případech poskytnout náhradní ubytováni a další pomoc,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Jedna osoba byla s popáleninami předána do péče zdravotníků a převezena do Krajské nemocnice v Liberci. Šlo o 85letou majitelku bytu, kde k výbuchu došlo. „Pacientka utrpěla vážná poranění. Napojenou na umělou plicní ventilaci jsme ji transportovali do liberecké nemocnice na traumatologii,“ komentoval mluvčí libereckých záchranářů Michael Georgiev. Záchranáři na místě rovněž poskytovali podporu evakuovaným lidem. „Nikdo jiný už zraněn nebyl. Zásah byl ze strany záchranářů ukončen před osmou hodinou,“ dodal mluvčí záchranářů.

„Na likvidaci požáru hasiči nasadili jeden C proud. K odvětrání prostor použili přetlakovou ventilaci. Velitel zásahu hlásil lokalizaci požáru ve 4:45 hodin, zlikvidovaný pak byl v 5:37 hodin,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Co bylo příčinou zahoření bytu a výše škody je zatím předmětem zkoumání vyšetřovatelů. Okolí domu střeží policisté spolu se strážníky městské policie. Doprava v okolí místa je podle policie bez komplikací. K posouzení stavu budovy byl na místo události povolán také statik.

Foto: HZS LK a Jaroslav Zámečník