Jaký vliv má palmový olej na orangutany? Dozvíte se v zoo Hodonín

HODONÍN – Týden pro pralesy bude probíhat v zoo od 19. do 23. srpna. Na 19. srpna připadá Mezinárodní den orangutanů. Jak se palma olejná a palmový olej dotýká právě orangutanů? To a mnoho dalšího se návštěvníci dozví během Týdne pro pralesy v Zoo Hodonín. Těšit se mohou na cestopisné povídání Do indonéské džungle za orangutany, pralesní hry a soutěže, kvíz a komentovaná krmení vybraných zvířat.

Zdroj: Zoo Hodonín

Hodonínskou zoo zaskočila minulý týden smutná událost, která ale patří k životu. Dvaatřicetiletá medvědice malajská zahynula. Medvědice pocházela z divoké přírody Vietnamu. Do hodonínské zoo doputovala na dožití v roce 2008. V zajetí se tento druh medvěda dožívá okolo 28 let, v přírodě ještě méně.

Několik dnů měla velbloudice dvouhrbá problémy s příjmem potravy kvůli přerostlým zubům. Chrup se jí proto rozhodli zbrousit. Zákrok vykonal zkušený podkovář, který jej běžně provádí u koní. Další plánovou akcí byl odchyt samice gibona lar. Odchytili ji a připravili k převezení do jejího nového domova. Předem se totiž pod záštitou Evropského záchranného programu dohodli na výměně samice za mladý pár gibona lar s mládětem ze zoo v Saint Martin la Plaine ve Francii. „Transport jsme plánovali několik týdnů předem a předcházela mu komunikace s koordinátorem chovu tohoto druhu a dále s francouzskou zoo, kam má nyní gibonka zamířeno,“ popsala proces zooložka Lenka Štursová. Gibonka tak brány hodonínské zoo opustila po čtrnácti letech. Nový pár s mládětem ji nahradí po dokončení rekonstrukce jejich ubikace.