Afghánec se vezl na rezervě návěsu kamionu

VYSOČINA – Nelegálního migranta objevili při kontrole příslušníci celní správy, když ve čtvrtek 15. srpna na parkoviště na 137. kilometru dálnice D1 kontrolovali náklaďák s návěsem se srbskou registrační značkou. Muž – dvacetiletý Afgánec neměl platný cestovní doklad a ani povolení k pobytu.

„Při důkladné kontrole celníci zjistili, že na rezervě návěsu je ukrytá neznámá osoba. Proto byla na místo vyslána hlídka cizinecké policie. Policisté cizince zajistili a k provedení nezbytných úkonů souvisejících se zjištěním jeho totožnosti ho převezli do policejní cely,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Afgánec se naposledy objevil v evidenci na území Bulharska. Policisté proto zahájili tzv. Dublinské řízení, protože existuje důvodné podezření, že se jedná o cizince, který je už žadatelem o mezinárodní ochranu v jiné zemi. „Pokud se potvrdí uvedené podezření, bude předán do země, ve které o mezinárodní ochranu požádal,“ doplnila Čírtková s tím, že ještě v pátek 16. srpna byl muž eskortován do záchytného zařízení pro cizince Vyšní Lhoty.