Do Liberce se po padesáti letech vrací bronzové sochy Olbrama Zoubka

LIBEREC – Bronzové sochy Olbrama Zoubka Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie v životní velikosti se po padesáti letech vrací do Liberce. Dnes dopoledne byly instalovány na náměstí Dr. Ed. Beneše na nároží před radnicí. Sochy má město Liberec zapůjčené na 12 měsíců. Slavnostní odhalení soch proběhne zítra, tedy v úterý 20. srpna v 16.00 hodin za účasti Polany Bregantové, dcery Olbrama Zoubka.

Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie tvoří průřez tvorby významného českého sochaře, který je veřejnosti známý především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně.

V roce 1969 proběhla v Liberci jedinečná akce celoevropského významu Socha a město 1969, které se účastnilo třicet českých sochařů. Některá díla v Liberci můžete vidět dodnes. Olbram Zoubek měl umístěn soubor soch Chodci, kteří se zdraví na Šaldově náměstí. Za tento soubor soch získal Cenu Matyáše Brauna. Letos uplyne padesát let od tohoto sochařského projektu. Umístění soch Olbrama Zoubka před libereckou radnici bude důstojným připomenutím ojedinělého sochařského projektu Socha a město 1969.

Sochař Olbram Zoubek je současně symbolem boje proti komunismu a boje za svobodu, což koresponduje s třicátým výročím Sametové revoluce 1989. Materiálem soch je bronz, vysoké jsou mezi 196 až 220 cm, hmotnost každé sochy je přibližně 150 kg.

Foto: Magistrát města Liberce