Vitamíny. Co dělat, aby jich naše tělo využilo co nejvíce

O nezbytnosti vitamínů pro zdraví není třeba diskutovat. Otázka tedy nezní, zdali vitamíny konzumovat, ale jakým způsobem a v jakém množství. Podstatnou roli také sehrává skutečnost, jestli vitamíny přijímáme v normální stravě, tedy  jejich přirozené formě, nebo se krmíme vitamíny umělými.

Co ovlivňuje vstřebávání vitamínů

Vitamíny obecně dělíme na dvě velké skupiny – na vitamíny rozpustné ve vodě a na vitamíny rozpustné v tucích. Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny skupiny B a vitamín C. Těmito vitamíny se teoreticky nelze předávkovat, protože jejich přebytek se vyloučí močí. Pokud jich však budeme dlouhodobě přijímat příliš hodně, což hrozí zejména bereme-li nejrůznější umělé vitamínové preparáty, pak si můžeme obstarat radost například v podobě ledvinových kamenů.

Do druhé skupiny patří vitamíny A, D, E a K. Naše tělo je vstřebává společně s tuky obsaženými v potravě, protože jejich molekuly mají podobnou strukturu. Tyto vitamíny se tedy mohou začít řádně vstřebávat do těla teprve v přítomnosti tuků. Teorie uvádí, že za příznivých okolností může být jejich úspěšnost vstřebávání  dokonce 50 – 90 %. Přebytek těchto vitamínů tělo neumí vyloučit, proto se jimi lze předávkovat. Nebezpečí opět hrozí zejména u umělých preparátů, kde je třeba dodržovat doporučenou denní dávku. Například nadměrný příjem vitamínu A může poškodit játra a v těhotenství dokonce i lidský plod.

Jak vytěžit z mrkve co nejvíce áčka

Co znamená výše uvedený poznatek pro praxi? Jestliže budeme připravovat např. mrkvový salát, není vhodné udělat pouze zálivku z ochucené vody, ale je do ní třeba přidat v nějaké rozumné formě také tuk, např. kvalitní olej. Pokud byste snědli jen syrovou mrkev (myslíme nyní červený kořen, nikoli zelené listy), pak by vaše tělo bylo údajně schopno využít pouze 5 % vitamínu A. Pokud byste ji nastrouhali, dosáhli byste výtěžnosti asi 30 %, což také ještě není žádná hitparáda. Efektivní využití áčka nám zaručí zejména, pokud přidáme trochu tuku. Chceme-li prospěšnost našemu zdraví dotáhnout do maxima, je vhodné mrkev nejdříve povařit. Pak se již dostáváme nad kýžených 50 %. Mrkev totiž patří právě k těm druhům zeleniny, kterou se díky její tuhé struktuře doporučuje konzumovat nejen v syrové, ale také ve vařené formě.

Látky, které ruší účinky vitamínů

Látky, které brání tomu, aby se vitamíny v těle potřebně využily, se někdy označují jako antivitamíny. Na které si je nutné dát pozor? Patří zde např. kofein (obsažený nejen v kávě, ale také v zeleném a černém čaji), cole a colových limonádách. Nepřáteli vitamínů jsou rovněž mnohé léky. Například aspirin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která způsobuje ztráty vitamínů C a vitamínů skupiny B. Dále pak antibiotika, jež poškozují střevní mikroflóru, která za normálních okolností produkuje vitamíny B a K.