Chcete mít bezpečný dům? Certifikáty bude udělovat městská policie v Brně

BRNO – Pocit bezpečí je důležitý nejen ve chvílích, kdy se procházíme po ulicích, ale potřebujeme ho také za dveřmi našich domovů. Preventisté městské policie proto vypracovali spolu s policisty, hasiči i asociací zámkových služeb přehled základních doporučení pro bezpečné bydlení.

Kromě návodu, jak si zabezpečit svůj dům, ale strážníci nabízí také kontrolu využitého zabezpečení. Objekty, které posouzením strážníků projdou, získají certifikát Bezpečná adresa a nálepku. Ta je nejen dobrým znamením pro obyvatele, ale může odradit také potenciální pachatele. Přestože strážníci projekt spustili teprve na konci letošního června, první certifikát už předali.

zdroj: MP Brno

Lidem, kteří se do projektu zapojí, pomůže příručka ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ pro bezpečné bydlení. Obsahuje základní doporučení pro

  • mechanické zábranné prostředky
  • elektronické poplachové systémy
  • dohledové kamerové systémy
  • požární prevenci
  • sociální prevenci, režim a organizaci

Majitelům, správcům, ale zejména nájemníkům, dává návod, jak správně a systémově nastavit opatření ke zvýšení bezpečnosti v bytových domech tak, aby odpovídala nejen jejich potřebám, ale i technickým a právním normám, které upravují. Příručku najdete na webových stránkách Městské policie Brno www.mpb.cz.

Pro splnění podmínek certifikace není nutné, aby váš dům byl vybaven všemi zabezpečovacími systémy (mechanické, elektronické, dohledové), ale aby ty, které v domě máte, odpovídaly základním doporučením. Co ale určitě nepodceňujte, jsou doporučení v sociální prevenci, režimu a organizaci života ve vašem bytovém domě. To, zda, a jak moc je bytový dům bezpečný, záleží zejména na lidech, kteří v něm bydlí. Zámky, mříže nebo alarmy a kamery jsou sice důležitým, ale jen podpůrným opatřením. Spojte tedy moderní zabezpečovací technologie a svoji pozornost, empatii, ohleduplnost a solidaritu, a vytvořte ze svého domu BEZPEČNOU ADRESU. „Pokud se ZÁKLADNÍMI DOPORUČENÍMI budete řídit, a ve vašem domě je zrealizujete, pošlete zprávu na adresu: luboslav.fiala@mpb.cz. Zástupce Preventivně informačního oddělení Městské policie Brno se s vámi spojí, a dohodne termín osobní konzultace, která proběhne ve vašem domě. Pokud budou ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ splněna, vystaví vám Městská policie Brno certifikát BEZPEČNÁ ADRESA a označení na vstupní dveře bytového domu. Pak už bude záležet jen na vás, zda si získanou úroveň udržíte či nikoliv. Bez vašeho vlastního přičinění nebude váš domov tak bezpečný, jak by mohl být,“ informovala mluvčí městské policie Brno Tereza Kadrnožková.