Dělníci sáhli do historie. Co vykopali?

VYŠKOV – Na nálezy munice se nemá sahat a mají se vždy hlásit policii. Ne jako to o víkendu udělala sedmiletá dívka v Pardubicích, když místo hub posbírala pěchotní munici a přinesla ji do auta. Koncem minulého týdne volal na tísňovou linku policie muž, který oznámil, že v tůni poblíž rekreační chaty v Pístovicích našel nějaké náboje.

zdroj: Policie JMK

Hlídka vyškovských policistů po příjezdu na místo zjistila, že se jedná o zkorodovanou munici. Celkem  to bylo 11 nábojnic a 13 nábojů ráže 75 milimetrů. Nález převezli na služebnu a kontaktovali policejního pyrotechnika, který přesně určí, o jakou munici jde.

V pondělí odpoledne zavolali na policii další nálezci munice. V Luční ulici ve Vyškově narazili dělníci při výkopových pracích na předmět připomínající starou munici. Většina takovýchto nálezů bývá protáhlého kuželovitého tvaru, v tomto případě se však jednalo o kouli v průměru 10 až 12 centimetrů. „Vyškovští policisté zajistili místo nálezu a přivolaný pyrotechnik konstatoval, že jde o dělovou kouli, která pochází až z období napoleonských válek. Nález si převzal k odborné likvidaci,“ popsala policejní mluvčí Alice Musilová.