Kompromis: Mnichovo Hradiště přes léto částečně omezilo sekání trávy!

MNICHOVO HRADIŠTĚ – Mnohá města středočeského kraje omezila frekvenci sekání trávy na veřejných prostranstvích. Ani Mnichovo Hradiště nezůstalo v tomto ohledu nečinné.

Hlavním důvodem je snaha čelit extrémním teplotám letních měsíců posledních let. Teploty posečených ploch se pohybují nad 40 stupni Celsia, travnaté plochy vykazují hodnoty okolo 25 stupňů a jsou tak schopny udržet vláhu či rosu mnohem déle a plní funkci přírodní klimatizace. Nedostatek vláhy naopak způsobuje oslabování dřevin. Ponechání některých travnatých ploch ve městě neposekaných je vhodné i z hlediska entomologů.

Z iniciativy firmy, která se v Mnichově Hradišti stará o zeleň a členů komise životního prostředí se našlo kompromisní řešení. Na radnici uspěl návrh, aby se sekání některých ploch, zejména těch v okolí solitérních dřevin, výrazně omezilo.  Na většině míst se v Hradišti seká jako obvykle, mnohde se však dá narazit na jasně ohraničené segmenty neposečené trávy. Zejména tam, kde rostou osamělé stromy, kterým poskytuje stín jen vlastní koruna. „Chtěl bych upozornit, že jde jen o dočasné opatření. Až mimořádná horka na konci léta pominou, opět necháme trávu posekat všude na stejnou výšku,“ poznamenal místostarosta Jan Mareš.