Medvěd a vydra hodovali na Valašsku. Kdo za ně zaplatí útratu?

ZLÍNSKÝ KRAJ – Divoká příroda si občas nebere servítky. Ačkoliv ochránci přírody jsou za výskyt volně žijících zvířat vděční, někteří soukromníci stejné nadšení nesdílí. Aby lidé nepřevzali iniciativu a nerozhodli se zakročit proti škodě způsobené zvláště chráněnými živočichy, mohou zažádat o kompenzaci. Za minulý rok takto bylo proplaceno téměř šest set padesát tisíc korun. „Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem či medvědem,“ přiblížila radní Zlínského kraje pro životní prostředí a zemědělství Margit Balaštíková.

V průběhu května dostal medvěd hnědý sladké chutě. Svým počínáním však způsobil škodu na včelstvech a úlech dvěma včelařům ze Vsetínska, a to v celkové výši 12 440 korun. Ve Valašském Meziříčí zas vydra hodovala na rybách, čímž rybářům vznikla újma v hodnotě 112 245 korun.

Náhrady za škody způsobené ve Zlínském kraji zvláště chráněnými živočichy se proplácejí na základě zákona č. 115/2000 Sb. Zdrojem financí je státní rozpočet a náhrada se poškozeným zasílá prostřednictvím Krajského úřadu Zlínského kraje. V minulém roce tak bylo za počínání vydry vyplaceno 265 322 korun, bobra 184 523 korun, medvěda 170 345 korun a vlka 29 800 korun.

Žadatel o náhradu škody musí svou žádost podat na krajský úřad do deseti dnů od zjištění vzniklé škody společně se stanoviskem příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. V případě, že ke škodě došlo na území chráněné krajinné oblasti, je orgánem ochrany přírody příslušným k šetření Agentura ochrany přírody a krajiny. Pokud byla škoda způsobena na zvířatech, musí žadatel současně dodat i protokol o ohledání veterinárním lékařem.