Nebe nad Třebíčskem zaplní vrtulníky a letouny

NÁMĚŠŤSKO – S ruchem na nebi a vyšším hlukem počítejte na Třebíčsku v termínu od 29. srpna do 20. září. Pět set českých vojáků a až 250 kolegů z armád aliančních zemí se totiž zapojí do mezinárodního cvičení AMPLE STRIKE 2019. Hostit ho od konce srpna bude 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, ale také Čáslav, Stará Boleslav nebo Pardubice.

Cílem společného výcviku české armády a vojáků z Maďarska, Německa, Slovenska, USA a Velké Británie bude sladit činnost předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Prověřovat se budou i schopnosti Česka poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí své schopnosti během doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory.

Ve vzdušném prostoru nejen nad Vysočinou budou létat české a maďarské vrtulníky Mi-35/24 a letouny Jas 39 Gripen, dále německé letouny Tornádo a Learjet, slovenský letoun L-39 Albatros nebo slovinský letoun PC-9M. Účast přislíbily i americké strategické bombardéry B-52 a letoun zajišťující doplňování paliva ve vzduchu KC-135.
Bližší informace o cvičení včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách základny www.lznamest.army.cz.