Třiadvacátá Ji.hlava se hlásí: Kino, děti, trolejbus!

JIHLAVA – V těchto dnech křižuje Jihlavu a jihlavskými ulicemi projíždí trolejbus třiadvacáté dokumentární Ji.hlavy. Jeho vizuál připomene letošní důraz na ekologii. Už tento pátek 23. srpna startuje v Jihlavě letošní ročník Živého kina Jihlava. Uvidíte pět dokumentů, a to na neobvyklých místech krajského města.

„Chceme uvádět filmy, které proměňují naše myšlení, a chceme těmto filmům pomoct k divákům. Od letoška navíc přemýšlíme, jak připravovat festival ekologičtěji,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. A pokračuje: „Nelze o klimatické krizi jen mluvit, případně promítat filmy, které se jí zabývají. Jde o konkrétní činy, které můžeme dělat úplně všichni. Proto jsme se rozhodli, že na území Jihlavy vysadíme třiadvacet ovocných stromů,“ dodává. Sázet se bude v Březinových sadech u řeky Jihlávky.

Vojín, žralok a ti druzí

V pátek 23. srpna startuje v Jihlavě letošní ročník Živého kina Jihlava. I letos je vybráno pět dokumentů, které budou k vidění na neobvyklých místech města. Diváci se mohou těšit na snímek Central Bus Station režiséra Tomáše Elšíka, který zkoumá mikrosvět jednoho nádraží v Tel Avivu. Anna Kryvenková se vrací filmem Můj neznámý vojín k tématu srpnové invaze v osmašedesátém roce. David Jařab nabídne v Lovu na černého žraloka svůj osobní pohled na Vratislava Effenbergera, klíčovou postavu české kultury po druhé světové válce. Jiří Holba představí pod hlavičkou Feral pro změnu písničkáře Charlieho Soukupa, dříve undergroundového bohéma, nyní poustevníka v australské buši. A konečně Martin Páv a jeho africká Kibera: příběh slumu – portrét největšího slumu na světě. Promítat se bude v jihlavském Prioru, na Masarykově náměstí, v městském parku, na sídlišti Březinky anebo na břehu řeky. Živé kino je zdarma.

Aladin s Ozobotem

A na co se můžete těšit za dva měsíce, až se letošní Ji.hlava rozeběhne naplno? Třeba na druhý ročník doprovodného programu Ji.hlava dětem. Osvědčilo se jak téma, tak místo: budova Oblastní galerie Vysočiny. „Program je určený pro děti od nuly do čtrnácti let. Pro ty nejmenší bude k dispozici hrací koutek s hlídáním. Pro ty větší jsme připravili dlouhou řadu akcí,“ přibližuje dramaturgyně Iva Honsová z Centra dokumentárního filmu. Ve spolupráci s časopisem Raketa proběhnou animační dílny s výtvarnicemi Mařenkou Urbánkovou a Terezou Novou. René Nekuda představí svůj Příběhostroj. Pořádnou porci zábavy slibuje workshop Hry na ovoce. Na programu jsou dále koncerty (muzicírovat bude divadlo Koňmo), výtvarno (zapojí se humpolecká Zóna pro umění 8smička) i divadlo: „Divadlo bude každý den: Víťa Marčík, Anička a letadýlko nebo storytelling Michaly Piskačové,“ vypočítává Honsová. A samozřejmě nechybí film: dokumenty pro děti i pásma večerníčků od ČT :D, třeba vysočinský Vydrýsek nebo Putování ježka Aladina. A pozor: do Ji.hlavy dorazí letos v říjnu taky Ozoboti – miniaturní roboti, které se děti naučí samy ovládat. Speciální novinkou letošního ročníku Ji.hlavy dětem pak bude provázání dětského programu s programem dospělých, konkrétně s Inspiračním fórem. Osobnosti z nejrůznějších oborů zavítají mezi děti a děti se na výměnu stanou přispěvateli diskusního fóra dospělých. Ji.hlava i letos spojuje.