Zaplatil sto sedmdesát tisíc korun  za auto – předem! Pak se divil, že nic nedostal

ŘÍČANY – Důvěřivost, naivita nebo dokonce hloupost, se nevyplatila  šestačtyřicetiletému muži. Ten si vyhlédl osobní vůz značky Volkswagen T5 Multivan na jednom ze zahraničních internetových portálů za 6 500 Eur. A nechal se tak napálit dosud neznámým podvodníkem, který vozidlo ke koupi nabízel. Peníze si nechal poslat, auto už nedodal! 

Po domluvě s prodávajícím muž za auto obratem zaplatil a peníze poslal na určený účet. Následně si měl vozidlo vyzvednout na smluveném místě v Berlíně. “Tam se ale prodejce vůbec nedostavil a od té doby s ním přestal komunikovat. Muž tak nejenže nedostal své zboží, ale přišel i o bezmála sto sedmdesát tisíc korun,” informuje tisková mluvčí Eva Stulíková. Případ nyní vyšetřují říčanští policisté jako trestný čin podvodu a po pachateli tohoto skutku intenzivně pátrají. Pokud bude odhalen a soud ho uzná vinným, mohl by za mřížemi strávit až pět let.

Proto policie opět varuje! Nebuďte důvěřiví!

  • Nakupujte pouze u osvědčených a důvěryhodných prodejců. Projděte si recenze daného eshopu, popřípadě si obchodníka ověřte ještě pomocí vyhledávače, zda na něj nejsou negativní ohlasy od jiných zákazníků.
  • Při nákupech na zahraničních serverech a od konkrétních osob (nové zboží, zboží z „druhé ruky“) buďte maximálně obezřetní.
  • Nenechejte se nalákat na podezřele nízké ceny za zboží, to je první známka toho, že je něco v nepořádku!
  • Pokud si obchodníkem nejste zcela jistí, neposílejte mu peníze předem! Pokud je to možné, pro zboží si osobně přijeďte a zaplaťte až na místě.
  • V případě, že se přece jen stanete obětí podvodu, obraťte se neprodleně na policii. Přitom se snažte zajistit nějaké důkazy, například emailovou korespondenci, stránky inzerenta apod. Nikdy prodejci nesdělujte, že případ řešíte s policií. Poskytli byste mu tak prostor, aby po sobě tzv. zahladil stopy a práci policistů tím tak podstatně ztížil.