Blížící se školní rok provětrá peněženky. Příspěvek VZP na sportovní kroužky se může hodit!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – S blížícím se koncem prázdnin se už pomalu začíná řešit nákup školních pomůcek a oblečení. Peněženky dostanou pěkně zabrat.  Zbude na pohybové kroužky?  I menší příspěvek se může hodit. VZP nabízí svým dětským  klientům příspěvek na nejrůznější pohybové aktivity, jak na školní, tak na mimoškolní sport. V prvním i ve druhém případě mohou získat 500 korun, takže dohromady to může dát tisícovku.

V prvním pololetí letošního roku využilo tento benefit 7 088 tisíc středočeských dětí, které získaly dohromady 3 490 459 korun.

Raději v pohybu než u počítače

Zatímco prázdniny zajistily většině dětí dostatek pohybu, s novým školním rokem prosedí většinu dne v lavicích a krátké přestávky dostatek pohybu nezajistí. Aby zbytek dne některé děti rovněž neproseděly například u hraní počítačových her, je dobré myslet i na organizovaný pohyb, aby se vyhnuly nadváze či obezitě.

Obezita hrozí

Výzkumníci z Univerzity Palackého v Olomouci před pár týdny uvedli, že s váhou má v Česku problémy zhruba 20 % dětí ve věku mezi jedenácti a patnácti lety. Studie, do níž se zapojilo více než 13 tisíc školáků, ukázala, že 15 % z nich má nadváhu a 6 % je obézních. S tím mohou souviset například nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti.