Českolipáci si mohou oddechnout. Kde skončil zoufalý neoblečený muž bez bot?

ČESKÁ LÍPA – Ke čtyřicetiletému muži, s největší pravděpodobností duševně nemocnému, vyjížděla hlídka českolipských městských strážníků v posledním týdnu již patnáctkrát.

Muž, snažící se zřejmě získat prostředky na obživu, měl u krku kartonovou ceduli se slovy „Potřebuji pomoc, nebo se zblázním.“ Jak sám uvedl, dostal se do velikých finančních potíží, ztratil střechu nad hlavou a přišel i o doklady. Jeho situace byla natolik neúnosná, že ztrácel kontrolu nad tím, co dělá, v ulicích se pohyboval spoře oblečený, bez bot, snažil se získat od kolemjdoucích peníze, vyžebrat si nějaké jídlo.

Průběžně se v posledních pěti dnech frekvence volání městské policie kvůli tomuto muži zvyšovala. Například na něj lidé upozorňovali před obchodním domem Andy, nebo ve tři hodiny ráno na křižovatce ulic Děčínské a Hrnčířské, kde svlečený do půl těla obtěžoval kolemjdoucí. Strážníci zasahovali i několikrát za den, vždy mu domluvili, vykázali ho z místa, vysvětlili, kam se má obrátit kvůli dokladům, vše ale bylo marné.

Dnes ráno začal být muž nebezpečný jak svému okolí, tak i sám sobě. Téměř neoblečený a bez bot pobíhal zmateně v Jiráskově ulici a hrozilo, že ho srazí projíždějící auto. Strážníci proto kontaktovali psychiatrickou ambulanci, kam byl muž převezen na vyšetření. Lékař jeho stav posoudil a muž putoval do psychiatrické léčebny. Na cestě asistoval zdravotníkům strážník, aby se nikomu nic nestalo. Byl to během jediného týdne patnáctý výjezd kvůli jedné osobě. Nezbývá než doufat, že se zoufalý muž v péči lékařů dá zdravotně do pořádku.

Ilustrační foto: MP Česká Lípa