Nové nádraží v Brně se konečně může začít stavět. Žalobu Dětí Země odmítl soud, spolek ji podal po lhůtě

BRNO – Žalobu proti územnímu rozhodnutí na stavbu brněnského nádraží spolku Děti Země a jednoho člověka odmítl na konci července Krajský soud v Brně. Členové spolku o tom informovali v pátek.

Krajský soud v Brně odmítl žalobu Dětí Země i jedné fyzické osoby ze dne 27. února 2019 proti umístění odsunutého nádraží v Brně, neboť byly podány dva dny po zákonné lhůtě. Děti Země chybně považovaly za den doručení rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje až první pracovní den po vánocích, tj. 27. prosince 2018. Územní rozhodnutí je tak jednoznačně pravomocné, takže odsunuté nádraží ve variantě Ab za asi 43 miliard korun se může podle plánu příští rok začít stavět. „Opožděnost podání obou žalob vzniklo špatným plánováním a výpočtem, neboť byly podány až poslední námi vypočítaný den a navíc tento výpočet byl chybný. Žalované rozhodnutí bylo totiž doručeno 25. prosince 2018 a nikoliv až následující první pracovní den o dva dny později, takže jsme lhůtu prošvihli o dva dny. Něco takového se nám ještě nestalo,“ vysvětluje důvody odmítnutí žalob předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Ekologům při přesunu nádraží do míst dnešního dolního nádraží vadila nedostatečná ochrana životního prostředí a ochrana před hlukem.

Kdy nádraží za zhruba třiačtyřicet miliard vznikne, zatím není jasné. Brněnská primátorka Markéta Vaňková rozhodnutí soudců vítá. „Jsem ráda, že se nám téměř po patnácti letech podařilo získat pravomocné územní rozhodnutí. Přesun nádraží je v rukou ministerstva dopravy a železničářů, my ale můžeme zatím budovat potřebnou infrastrukturu a novou moderní čtvrt v dosud zanedbané oblasti jižního centra,“ sdělila primátorka.