VIDEO – Horor v paneláku? Jen odchyt padesátky netopýrů

BRNO – Nejen lidé, ale také zvířata vyhledávají kvůli vysokým teplotám chládek. Při tom dokážou být nezvykle tvrdohlavá, jak se v úterý odpoledne přesvědčili strážníci vyslaní do paneláku ve Voroněžské ulici v Králově Poli. Pískání a trus na chodbě domu znervóznily obyvatelku tak, že zavolala na linku 156.

Přivolané strážnice zjistily, že se do domu nastěhovaly desítky netopýrů. Světlem zmatená zvířata létala po chodbě domu od jednoho okna k druhému a k odletu se příliš neměla. Proto pracovníci operačního střediska zavolali kromě odchytáře městské policie také odborníka z České společnosti pro ochranu netopýrů a hasiče. Ti dorazili ve chvíli, kdy se zvířata opět uložila ke spánku. Jak se ukázalo, netopýři se schovali nejen za světla a obrazy na chodbě, ale také na rostliny, za hydrant nebo za sádrokarton. Díky souhře všech zasahujících se podařilo chytit 53 netopýrů, z nichž bylo 47 mláďat. Mezi odchycenými zvířaty byli kromě netopýrů hvízdavých i netopýři nejmenší. „Odborník následně všechny odvezl, aby se o ně postaral,“ uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Podobný případ se odehrál téměř přesně před rokem. Strážníci tehdy ve spolupráci se specialistkou ze záchranné stanice v Jinačovicích odchytli 160 netopýrů. Ti během několika dní nalétali do bytu sedmaosmdesátileté ženy, která je nedokázala vyhnat.

Odborník Tomáš Bartonička z České společnosti pro ochranu netopýrů, který se zúčastnil včerejšího odchytu, radí otevřít večer zvířatům okno a umožnit jim odlet. „Rozhodně doporučuji manipulaci v rukavicích nebo zvíře opatrně uchopit do utěrky, a večer vypustit ven. Někdy stačí jen otevřít okno, zhasnout a počkat. V tuto dobu se ale jedná většinou o poměrně čerstvá mláďata, která se ještě příliš neorientují. Těm může dělat potíže najít cestu ven. Pokud se zvíře uvnitř nachází delší dobu a je vysílené, pomůže zavřít ho do krabice s mělkou miskou naplněnou vodou. Netopýr se napije a večer ho může člověk vypustit do přírody. Není potřeba netopýra chytat v letu. Je lepší počkat, až se unaví a sedne si,“ dodává Tomáš Bartonička s tím, že pokud je hejno větší a nevylétne otevřeným oknem, je lepší zavolat odborníky.

Odborníci upozorňují, že nemusí jít o ojedinělý případ. Netopýři mají zrovna takzvané přelétavé období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. Velká vedra a nedostatek vody je nutí vyhledávat chladnější prostory, kterými můžou být i byty. Netopýr se dokáže protáhnout i velmi úzkou štěrbinou, problém pro něj tedy není ani okno otevřené na ventilaci. Podle odborníků je prevencí zavírat k večeru, kdy netopýři létají, okna nebo používat sítě do oken. Lidé mohou v horkých dnech zvířatům pomoci tím, že na okenní parapet umístí misku s vodou. Pokud by se u někoho doma přesto netopýr objevil a nepodařilo by se ho ven dostat svépomocí, lidé se mohou obrátit na záchrannou stanici v Jinačovicích na telefonní linku 702 137 837. Hlášení o nálezu zvířat zde odborní pracovníci přijímají sedm dní v týdnu 24 hodin denně.