Houbařská sezona začíná, ale dejte si pozor!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Češi jsou národ vášnivých houbařů a zdá se, že se konečně snad dočkali. Houbařská sezóna je zde a teplé letní počasí spolu s nedávnými příznivými dešti by mohly růstu hub jen prospět.

Ale pozor! Z hledání hub se také může stát mnohdy otřesný zážitek, a to když houbař zabloudí nebo se ztratí. „V souvislosti s několika pátracími akcemi v poslední době policie apeluje na seniory a lidi, kteří neznají terén, aby se zamysleli nad následujícími doporučeními. Takovéto policejní akce bývají složité a náročné. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Policie především doporučuje dát o svém úmyslu vydat se houbařit někomu vědět. Dále je důležité mít u sebe plně nabitý mobilní telefon, aby mohla ztracená osoba zavolat o pomoc. Pokud se ztratíte, zavolejte na tísňovou linku co nejdříve! Nečekejte až do stmívání. Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině. Policisté při pátrání spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto místa pohřešovanou osobu nalézt. Rovněž se doporučuje houbařům nosit výrazně barevné oblečení, to může přilákat pozornost policistů při hledání.

K další nepříjemné situaci může dojít při návratu k autu. „Houbaři se těší ze svých úlovků, ovšem mnohdy si na lepší a dražší úlovky přicházejí pachatelé trestné činnosti, kteří se kolem zaparkovaných aut u lesa pohybují a čekají na vhodný okamžik, kdy se budou moci do vozidla vloupat. V této souvislosti apelujeme na všechny, aby si svoje auto řádně zabezpečili. To znamená zkontrolovat, zda je řádně zamčeno a má uzavřena všechna okna. Auto zaparkované na odlehlém opuštěném místě se totiž může snadno stát terčem zlodějů,“ pokračuje mluvčí.

Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v autě viditelně odložené cenné věci, zejména peněženky, jakákoliv zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, autorádia, navigace, doklady a ani další věci, jako je například oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele přilákat. Ten kvůli ní pak poškodí vaše vozidlo. „Pokud pachatel uvidí v autě např. peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během okamžiku do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají,“ dodává Dagmar Brožová.