Krávy trpěly jako zvířata. Tři desítky uhynuly

ŠUMPERK – Z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti obvinil komisař z oddělení hospodářské kriminality v Šumperku 48letou ženu ze Šumperska. Farmářka neměla krmení pro dobytek a nechala ho svému osudu. Desítky uhynuly, další byly zbídačené tak, že musely na porážku.

Chovatelka skotu v období mimo pastevní sezónu na své farmě nezajistila dostatečné množství krmiva. „Z toho důvodu od ledna do konce května letošního roku došlo u 60 kusů chovaného skotu k výraznému zhoršení výživného stavu, který měl vést až ke spontánnímu úhynu 27 kusů chovaného skotu a bohužel také k nutné porážce dalších pěti kusů,“ informovala šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Podle kriminalistů si žena musela být vědoma, že nemá ani krmivo ani peníze. Přesto situaci nijak neřešila a nechala státo napospas svému osudu. Na policii se obrátila až Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě za takové jednání mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody.