Chytře na nákupy přes internet: Někteří lidé si pletou e-shopy s bezplatnou půjčovnou. Kdy od vás může prodejce požadovat poplatek za snížení hodnoty zboží?

Může se vám stát, že zboží, které vám nevyhovuje, vrátíte e-shopu v zákonem stanovené lhůtě. Nicméně prodejce vám odmítne vrátit plnou sumu. Namítne totiž, že musíte uhradit poplatek za uvedení zboží do původního stavu a navíc ho musí znovu zabalit a připravit k opětovnému prodeji.

Platit či neplatit?

Je pravdou, že vrácením zboží prodávajícímu skutečně přiděláte práci. Vámi vrácené zboží totiž musí rozbalit, zkontrolovat, umístit na sklad a následně opět zabalit pro dalšího zákazníka. Tuto skutečnost však zákon neřeší. Je to v podstatě určitá „daň“ za to, že e-shop nemusí udržovat kamenné obchody a všechny náklady s nimi spjaté. Naproti tomu poplatek za snížení hodnoty zboží skutečně existuje, takže se vám může stát, že ho budete muset uhradit.

Čeho se vyvarovat, abyste neplatili

Ze zákona vyplývá, že prodávající má právo vyžadovat tento poplatek tehdy, pokud došlo ke snížení hodnoty zboží v důsledku jeho nepřiměřeného užívání. Jak si toto přeložit do srozumitelného jazyka? Máte právo si zboží vyzkoušet, resp. odzkoušet jeho funkčnost. Koupíte-li si šaty, je logické, že si je obléknete, abyste zjistila, jestli vám padnou. Dle některých odborníků je dokonce přípustné šaty nosit, vyprat a následně vrátit. V každém případě však tímto nesmí nijak utrpět.

E-shopy nejsou bezplatnou půjčovnou

Není však přípustné v daných šatech strávit večírek, polít je červeným vínem a pak je (navzdory vyprání) se skvrnou od vína a potu bez sankce vrátit. Dalším případem může být koupě sekačky na trávu. Pokud s ní posečete celou louku a pak ji vrátíte se ztupenými noži, včetně trávy čouhající z jejího podvozku, počítejte s tím, že poplatek za snížení hodnoty zboží vás nemine. Podobně jako „koumáky“, kteří si koupí trekové boty, prochodí v nich celou dovolenou na horách a pak je poslední den lhůty rychle vrátí s plánem, že příští rok udělají to stejné s plavkami, protože pojedou pro změnu k moři. E-shopy si totiž nelze plést s bezplatnými půjčovnami.