Hnůj a krmivo budou vozit elektromobily

OLOMOUC – Čtyři desetiletí staré multikáry vymění olomoucká zoo za nové, méně hlučné a ekologické vozy. Ty rozváží po areálu krmivo pro zvířata nebo hnůj. Vozítka slouží také k rozvoru zaměstnanců po rozlehlém areálu.

Starým a současně poruchovým multikárám v Zoo Olomouc odzvonilo. Sice se říká „neopouštěj staré známé pro nové“, ale tentokrát nové znamená nejen nehlučné, ale současně i bez výfukových zplodin. „Vozový park zahrady se tak rozroste o čtyřkolku, trojkolky a N1 nákladní vozy,“ uvedl ředitel zoo Radomír Habáň.

Olomoucká zahrada chovala multikáry od 70. let. Za tu dobu odvedly kus práce a staly se součástí každodenního provozu. Vydržely hodně a zaměstnanci si s nimi i hodně zakusili. Nové elektromobily budou potřebovat poněkud jiné zacházení. Prozatím je jejich dobíjení řešeno prostřednictvím elektrické sítě 220 V, do budoucna k nim přibydou nejen dokovací stanice, ale i zimní garážové stání.

Pořízení nového vozového parku si vyžádalo investici bezmála tři a půl milionu korun. Z toho dva miliony získala zahrada z dotace ministerstva životního prostředí.