V Jihlavě přibydou lůžka pro seniory

JIHLAVA – Nový krajský domov pro seniory v Jihlavě už čeká jen na stavební povolení. Celkem 126 lůžek pro seniory především s diagnózou Alzheimerovy choroby má být potřebným k dispozici už v roce 2022 v rámci kapacit nového domova v Jihlavě.

„V tuto chvíli doplňujeme požadované dokumenty pro vydání stavebního povolení objektu za heliportem záchranné služby mezi ulicemi Rantířovská a Vrchlického v Jihlavě. Ještě v letošním roce bychom rádi vysoutěžili dodavatele stavby a příští rok zahájili stavební práce,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Nový objekt bude mít dvě křídla, každé bude mít tři nadzemní podlaží a jedno z nich i podlaží podzemní pro napojení na spojovací chodbu s kuchyní nemocnice. Kromě lůžek pro domov se zvláštním režimem se počítá i s nabídkou odlehčovacích služeb. Hejtmanství navíc zahajuje generální opravu nemocničního gastroprovozu a jeho budoucí kapacita počítá s celodenním obsloužením nového sociálního zařízení.
Kraj Vysočina rozšířením kapacity vlastních pobytových sociálních služeb řeší dlouhodobý nedostatek kapacit pro seniory, kteří potřebují speciální péči. Poptávka po těchto službách dlouhodobě převyšuje nabídku.

Kraj Vysočina má na stavbu přislíbenou 50milionovou dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí, prověřují se i další zdroje, které by mohly s realizací výrazně pomoci. Podle informací Martina Kukly bude mít Kraj Vysočina vlastní peníze nutné pro realizaci projektu připravené v rámci rozpočtu v následujících dvou letech. Konečná hodnota prací bude výsledkem veřejné zakázky.